JÁSZKUNSÁG

2019.01.28. 13:47

Boltról boltra szaladgálnak a vevők az üres üvegekkel

Kissé körülményes az üres üvegek visszaváltása – panaszolja több olvasónk. Az üzletek csak az általuk is forgalmazott termék göngyölegét kötelesek elfogadni, kisebb boltok esetén pedig a visszaváltás helyszíne eltérhet a forgalmazás helyétől.

Czakó Nóra

Az üzletekben gond nélkül lehet üveges italokat kapni, de a visszaváltás már nehézkes. Illusztrációfotó.

Forrás: Shutterstock

– Kötelezni kellene a kereskedőket arra, hogy minden olyan üveget, ami betétdíjas, azt váltsák vissza és ne csak azokat, amelyek náluk is kapható – javasolta nemrég egyik olvasónk.

Mint mondta, nonszensznek tartja, hogy három borosüveget három különböző áruházlánc – egy brit, egy német és egy francia – üzletébe kellett visszavinnie, miután az automaták mindenütt csak meghatározott göngyöleget fogadtak el.

Az is probléma lehet, hogy gyakran nem működnek az automaták, vagy nem ismerik fel az üveget, ezért nehezen váltják vissza a betétdíjas üvegeket. Olyannal is találkoztak már a vevők, hogy a vásárláskor egyes üvegek értéke még 40 forint, ám a visszaváltáskor már csak 10 forintot fizetnek érte.

Egyes boltoknál pedig előfordulhat, hogy csak a címkés üvegeket veszik vissza, vagy kötelezik a vásárlót, hogy a visszajáró betétdíjat inkább levásárolja. Ez utóbbi azonban szabálytalan.

A betétdíjas üres üvegek visszaváltásával kapcsolatos előírásokat kormányrendelet határozza meg. Mint az a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal tájékoztatásából kiderült, a vonatkozó jogszabály alapján a legalább 200 négyzetméter alapterületű üzlettel rendelkező forgalmazó az értékesítés helyén köteles a betétdíjas termék visszaváltását biztosítani.

Köteles az általa forgalmazottal azonos jellemzőkkel bíró, azonos rendeltetésű, egy terméktípusba tartozó áru betétdíját a visszaváltónak készpénzben megfizetni, illetve a fogyasztó kérésére azt a vásárlás során beszámítani.

Az előzőekből következik, hogy az üzlet nem tehet olyan megkötést, miszerint csak a korábban nála vásárolt terméket váltja vissza: minden olyan típusú üveget vissza kell váltania, amilyeneket ő maga is forgalmaz.

Azzal azonban számolnia kell a vásárlóknak, hogy a kisebb boltok esetében a visszaváltás és a forgalmazás helyszíne eltérhet egymástól. Erről azonban az üzletnek tájékoztatást kell nyújtania a fogyasztónak.

A témával kapcsolatban egyébként az elmúlt tíz évben csupán egy panasz érkezett a megyei fogyasztóvédelmi hatósághoz – tudtuk meg a kormányhivataltól.

Maczelka Márk, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetőjétől megtudtuk, hogy a legtöbb üzletükben automata található. Ezeken a helyeken a pénztárnál nem lehet visszaváltani az üvegeket.

– Olyan termékeket veszünk vissza, amiket mi is forgalmazunk, és betétdíjasak. Leginkább az adott üveg formája, anyaga, vagyis átlátszósága van „megtanítva” ezeknek a gépeknek, így nem szükséges, hogy legyen rajtuk címke, amin a vonalkód is található.

– Ha az automata nem működik, akkor pedig az információs pultnál vagy az áruházvezetőnek jelezhető a probléma – tájékoztatott Maczelka Márk, aki érdeklődésünkre azt is elmondta, hogy elvben nem fordulhat elő olyan, hogy a vásárláskor fizetettnél kevesebb értéket kap vissza a vevő az automatától.

Az üzletekben gond nélkül lehet üveges italokat kapni, de a visszaváltás már nehézkes. Illusztrációfotó.
Fotó: Shutterstock

Olyan persze lehetséges, hogy máshol többet fizetett a vásárló az üvegért, de náluk alacsonyabbra van beállítva a betétdíj, mert ők kevesebbért adták át az üveget. A Spar és Interspar áruházakban egyébként azokat az üvegeket is le lehet adni, amiért nem jár betétdíj, ugyanis minden üzletükben van szelektív hulladékgyűjtés.

Érdemes előre tájékozódni

Hogy elkerüljük a bosszúságot, érdemes először is megbizonyosodni róla, hogy az üveg, amit megpróbálunk visszaváltani, betétdíjas-e. Majd tájékozódjunk arról, hogy a közelünkben milyen automata található. Olyan, amelybe az üveg alakja van beprogramozva vagy olyan, ami a vonalkód alapján veszi vissza az üveget.

Az utóbbi esetben igyekezzünk épségben meghagyni az üveg címkéjét. Érdemes arra is figyelni, hogy az üveg gyártását nem szüntetik-e be. Erről azonban a kormányrendelet szerint három hónappal a forgalomból való kivonás előtt tájékoztatni kell a vásárlókat a visszaváltásra kijelölt helyen.

Valamint a három hónapos időtartam lejárta után legalább még egy hónapig köteles a gyártó visszaváltani a betétdíjas terméket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában