BŰNESET

2017.09.21. 17:29

Halálra késelte volt élettársát a hajléktalan, most 10 év börtönt kaphat

A megyei főügyészség emberölés és felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette miatt emelt vádat egy fedélnélkülivel szemben. A vádirat szerint a férfi megölte egykori, szintén hajléktalan életmódot folytató élettársát. Az ügyben a héten első fokon, nem jogerős ítélet született.

A gyilkosság után fél évvel később kilakoltatták a lakás bérlőit, akik a bűncselekményben egyébként egyáltalán nem terheltek

Fotó: Fodor Orsolya

A nem jogerősen megállapított tényállás szerint a férfi és későbbi áldozata korábban párkapcsolatban éltek. Mindketten hajléktalan életmódot folytattak, rendszeresen alkoholizáltak.

A férfi állandó féltékenykedése miatt azonban 2016 májusában az asszony szakított vele, ám ebbe a vádlott nem tudott beletörődni. Rendszeresen követte a nőt, megrögzötten a párkapcsolat helyreállítását akarta kikényszeríteni tőle. Mindeközben azzal fenyegette, ha végleg elhagyja őt, akkor megöli.

A végzetes napon, 2016. május 30-án a pár, több más hajléktalantársukkal együtt, kora reggel óta italoztak Szolnok belvárosában. Délelőttre már össze is vesztek.

A vádlott a fellángoló féltékenysége miatt egy másik hajléktalan férfival is megverekedett, majd egy bicskát előkapva és kinyitva azt, a volt kedvesének esett, azt kiabálva:

„Ha nem leszel az enyém, akkor senkié sem leszel! Akkor inkább meghalsz!”

Ekkor egy, a közelben lakó hölgy felszólította őket, hogy azonnal hagyják abba a randalírozást, különben rendőrt hív. Ennek hatására mindannyian elhagyták a helyszínt.

A társaság a város egy másik területén újra összeverődött, s ismét borozgatással töltötték a délelőttöt. A későbbi vádlott az alkohol hatására az utcán elaludt, a többiek pedig egy Széchényi-lakótelepi társasház önkormányzati bérleményébe távoztak.

A városi tulajdonban lévő ingatlan ismert szállása volt több hajléktalannak is, itt húzták meg magukat – a társasház lakóinak szaporítva ezzel a gondját. Amikor ugyanis egybegyűltek, akkor minduntalan italoztak, hangoskodtak, veszekedtek, s többször a közösségi villanyóraszekrénybe piszkítottak.

A gyilkosság után fél évvel később kilakoltatták a lakás bérlőit, akik a bűncselekményben egyébként egyáltalán nem terheltek
Fotós: Fodor Orsolya

Amikor a vádlott a bódulatából délután az utcán felébredt, azonnal tudta, hogy hol kell keresni a volt élettársát. A Széchenyi-lakótelepi lakásba könnyedén bejutva, egyenesen a nagyszobába ment, ahol a földön, egymásra halmozott ruhaneműn fekvő nőhöz lépett.

Kérdőre vonta, hogy miért hagyta őt az utcán, majd a késével mellkason szúrta. Majd több tincset metszett le a sértett hajából, miközben folyamatosan kiabált az erősen vérző asszonnyal. Ezt látva a lakásban tartózkodó egyik férfi, a 112-es segélykérőn bejelentette a támadó cselekményét, aki ezt észlelve, elvette tőle a telefont és darabokra törte, majd a helyszínről eltávozott.

A rendőrök három órán belül elfogták a férfit. A kiérkező mentők az 52 éves asszony életét már nem tudták megmenteni: halálát elvérzés okozta.

Az ügyben első fokon eljárt Szolnoki Törvényszék emberölés és felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntettében mondta ki bűnösnek a férfit, és 10 év börtönbüntetésre ítélte őt.

Az ügyész 3 nap gondolkodási időt kért annak eldöntésére, hogy kíván-e fellebbezni az ítélet ellen, míg a vádlott és védője elsődlegesen téves jogi minősítés megállapítása, míg másodsorban enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést. Az ügy másodfokon így a Szegedi Ítélőtáblán folytatódik.

Zűrös, zavaros, gondozatlan, tragikus helyszín

Az ügyben érintett Széchenyi-lakótelep négyemeletes lépcsőháza önkormányzati lakásának bérlőit (egy házaspárt) – végrehajtás miatt – 2016. november 9-én lakoltatták ki.

Az önkormányzat 2015. április 30-ával ugyan felmondta velük a bérleti szerződést, de csak egy év után, 2016. április 27-én emelkedett jogerőre a szerződés felmondása. A bírósági végrehajtás stádiumába pedig az év novemberéig kellett várni. A zörgetésre nem nyitott senki ajtót, ezért a lakatosok megkezdték a zár szétszerelését.

Ekkor indult meg odabent a mozgolódás. A lakásban 4 személy tartózkodott, velük ismertették a jogállást, az eljárás menetét – mindezt persze nem fogadták örömmel, bár e fordulat korántsem kellett, hogy meglepetésként érje őket. Ám úgy tűnt, „bíztak a csodában”, még csak össze sem csomagoltak.

Az ottani állapotokat érzékeltetheti, hogy a májusi késelés során keletkezett vérnyom még a novemberi kilakoltatáskor is jól látható volt a padlószőnyegen...

Mészáros Géza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!