tiszafüred

2018.11.09. 06:56

Nem lehetetlen felújítás alatt álló oviban nevelni a kicsiket

Az elmúlt években számos iskola, óvoda és bölcsőde korszerűsödött a Jászkunságban. Kevés szó esik azonban arról, mekkora logisztikát, milyen előkészületeket igényel egy-egy felújítás. Hogy fér meg egymás mellett a zajos átalakítás, építkezés, valamint a nevelési munka? Ezt jól szemlélteti a Tiszafüredi Óvodák és Bölcsőde nemrég indult bővítése, korszerűsítése.

Ujvári László

Muliter Szilvia intézményvezető mutatja az egyik építkezést, amivel bővül az épület

Fotó: Ujvári László

Bizony, nem kis fejtörést okoz egy éppen használatban lévő, forgalmas közintézmény felújítása. Logikus, hogy a munkát több ütemre osztják az alapján, hogy milyen jellegű és mely épületrészeket érinti.

– Selejtezés után először mindent a tornaszobába pakoltunk át. Fel kellett szabadítani az egyéni és csoportos fejlesztőszobát, valamint az irattárat. Ezeket érinti a munka első lépcsője, a külső munkálatok, mint például a bővítés és hőszigetelés – árulta el Muliter Szilvia, a Tiszafüredi Óvodák intézményvezetője. A Nyitnikék Óvoda mostani bejáratánál kap helyet a Cseperedő Óvoda két új csoportszobája, valamint a kiszolgálóhelyiségek. Az így felszabaduló két csoportszoba pedig visszakerül a bölcsődéhez.

Muliter Szilvia intézményvezető mutatja az egyik építkezést, amivel bővül az épület
Fotó: Ujvári László

– A kétszintes épület másik végén is építkezés zajlik, ott irodák, mosdók és öltözők lesznek. Emellett akadálymentesítés, tetőszigetelés, a fűtésrendszer, a szennyvíz- és a villamoshálózat korszerűsítése is megtörténik. Az udvarok jelentős változáson esnek át: alapterületét bővítik, és új játékokat vásárolnak.

Az óvoda és bölcsőde épülete 1975-ben épült, egy évvel később kezdte meg működését. A munkálatok végeztével visszaáll majd az eredeti állapot, a kétszintes épületben a két óvoda, a másik részen pedig a bölcsőde üzemel.

– Nagyon örülünk neki, hogy egy nyolcvan négyzetméteres közösségi térrel, úgynevezett aulával bővül az épület – mondta az óvodák vezetője. Ilyen közösségi terük soha sem volt, pedig régóta szeretnék.

– Most száznyolcvan férőhelyünk és összesen hat csoport van a két óvodában. Ez egy emelt létszám az idei nevelési évre, melyet a képviselő-testület engedélyezett – részletezte.

Szeptemberben a nevelési évvel indult a kivitelezés is. Nagy hangsúlyt fektettek a szülők tájékoztatására. Fontos volt a telepakolt tornaszoba felszabadítása, mely szerencsésen megoldódott szülői és önkormányzati segítséggel. Az építkezés persze együtt jár a zajhatással, de ehhez gond nélkül tudtak alkalmazkodni.

Megállapodtak például abban, hogy a délutáni alvás idején csendes munkafolyamatokat végeznek. Az épület körül sürgő-forgó munkagépeknek pedig nagy előnye, hogy a gyerekeket nagyon érdeklik. Mindig nagy figyelem övezi, mikor egy-egy munkagép felvonul. A munkaterületet természetesen elkerítették, biztonságosan lehet közlekedni.

– Jól megfér egymás mellett az építkezés és a nevelési munka. Hogy ez továbbra is így maradjon, folyamatosan egyeztetünk a kivitelezővel és a műszaki ellenőrrel – húzta alá Muliter Szilvia. A szülők is megértően állnak az aktuális állapotokhoz, panasz és kritika eddig nem érkezett.

A Tiszafüredi Bölcsőde épületrésze teljesen megújul, kívül és belül egyaránt. Külső hőszigetelés, nyílászárócsere, burkolás, festés vár az intézményre. Újakra cserélik a régi szanitereket és szerelvényeket is. A jelenleg ötvenhat férőhelyes bölcsőde két új csoportszobával és az ehhez szükséges eszközökkel, személyzettel bővül. Egy bölcsődei dajkát, hat kisgyermeknevelőt és egy udvarost fognak felvenni.

– Huszonnyolc férőhellyel bővül az intézmény, így már nyolcvannégy férőhelyünk lesz – mondta Kovács Lászlóné intézményvezető. – Eddig annyi történt, hogy le kellett zárni az egyik folyosót és új ajtót nyitni az épület másik felén. Ezen az épületrészen jövőre indul a munka – fűzte hozzá.

A szóban forgó fejlesztéshez a területfejlesztési források biztosítanak fedezetet. Egy sikeres pályázaton kétszázhuszonhatmillió forintot nyert az önkormányzat.

– Ez az épület történetének legnagyobb felújítása. A fűtési rendszer már elavult, vannak olyan részek, melyek évtizedek óta nem lettek felújítva – magyarázta Ujvári Imre polgármester. Lapunknak elmondta: az egyik legfontosabb előrelépés, hogy közösségi teret is kialakítanak az intézményben. Bővül a bölcsődei férőhelyek száma, és új munkahelyek jönnek létre.

– Három évvel ezelőtt már kialakítottunk egy új csoportszobát a bölcsődében. Érezhetően nő a gyerekek száma a településen, ezáltal új férőhelyekre van szükség – világított rá a városvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!