FRISSÍTVE/SZOLNOK

2017.11.23. 14:45

Neves jogtudósok adtak elő a szolnoki jogásznapon

A Magyar Jogász Egylet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezete jogásznapot tartott csütörtökön délelőtt a megyei főügyészség épületében.

Szakemberek hallgatják az előadásokat

Fotó: Mészáros János

– A jog világa folyamatosan változik, csupán az ember az, ami ebben a környezetben állandó. A jogászok felelőssége, hogy a jogszabályok mögött mindenekelőtt az embert lássák meg – ezekkel a gondolatokkal köszöntötte csütörtökön Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke a Magyar Jogász Egylet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezete által rendezett jogásznapot, melynek a szolnoki főügyészség adott otthont.

Az esemény előadói között dr. Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke is megosztotta gondolatait a résztvevőkkel.

– A rendszerváltás után a magyar alkotmánybíróságra hárult az a szerep, hogy „kigyomlálja” az alkotmányellenes jogszabályokat a hazai jogrendszerből, ehhez pedig egy nagyon széles hatáskörre volt szükség.

Ez az állapot nagyban hasonlít az olasz alkotmánybíróság második világháború utáni helyzetéhez... – beszélt a történelmi részletekről az elnök, majd emlékeztetett, a rendszerváltást követően igen magas számban érkeztek indítványok a jogi testülethez, ezek száma pedig olykor a napi tízet is elérte, így később jelentős ügyhátralék halmozódott fel.

Szakemberek hallgatják az előadásokat
Fotós: Mészáros János

Az alkotmányosság védelméért felelős testület vezetője arról is beszámolt, 2012. január elsején lépett hatályba az új alaptörvény, mely teljességgel átrajzolta az Alkotmánybíróság hatáskörét.

Ezzel szerinte egy széles jogkörrel rendelkező intézmény keletkezett, mely az európai követelményekhez is jól illeszkedik. A jelenlévők egyébként számos jogi témában tájékozódhattak, így például a polgári törvénykönyv előkészítésével kapcsolatosan is gyarapíthatták ismereteiket.

H. G.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!