probléma

2019.04.02. 11:26

Ismét összeszemetelték Zagyvarékasnál a folyópartot

Magukkal nem bíró egyének alaposan összeszemetelték Zagyvarékasnál a folyópartot – hívta fel rá figyelmünket egy helybeli lakos, aki az elcsúfított helyeket még egy térképen is megjelölte.

Kovács Berta

Illusztráció/Shutterstock

Forrás: Shutterstock

Mint jelezte, a Zagyva-híd környéki, körülbelül egy kilométeres szakaszon találkozott elképesztő mennyiségű szeméttel. Háztartási hulladék, kanapé, döglött kutya és hasonló „látványosságok” fogadták.

– Nem egyedi esetről van szó, sajnos nálunk visszatérő probléma a szemetelés – nyilatkozta hírportálunknak Jánosi József polgármester, akitől megkérdeztük, szoktak-e hozzájuk környezetkárosítást bejelenteni.

– A faluba be- és kivezető utak mentén gyakran lerakják a szemetet. Például az egykori baromfi-feldolgozó környékét is illegális hulladéklerakásra használják némelyek, ráadásul olyan helyekre pakolnak, ahova nem is látni oda az útról.

A Zagyva-híd környéki, körülbelül egy kilométeres – pontokkal jelölt – szakaszon a legkiábrándítóbb a helyzet
Fotó: Beküldött fotó

— A lakosok rendszeresen jelzik, ha ilyennel találkoznak. Köszönjük észrevételeiket, de azon túlmenően, hogy kampányszerűen összeszedjük, mi sem tudunk mit tenni ellene. Egy hónapon belül ismét ott a szemét. Sőt, azt vettük észre, minél többször takarítunk össze egy helyet, annál gyakrabban viszik oda a hulladékot – magyarázta a községvezető.

Egy fiatalember is arról számolt be, hogy időről időre szemétkupacokba botlik a Zagyva partján, bár ő legtöbbször a falu és a gátőrház közötti szakaszon kirándul kutyáival. Többször bukkant ócska gumiabroncsokra nagyjából ugyanazon a helyen, ami azért is meglepő, mert járművel lehetetlen megközelíteni.

Másfél hete például bezsákolt PET-palackokra lelt, s mint kifejtette, azt végképp nem érteti, ha már összegyűjti valaki az üres palackokat, miért cipeli el több kilométerre a házától, ahelyett, hogy szelektív kukába rakná őket.

– Dühítő, hogy egyes helyeken rendszeresen sörösdoboz-halmok tűnnek fel, meg persze italosüvegek – ősszel egy üvegszilánk meg is vágta a kutya lábát, későn vettük észre a törött borosüvegeket a gyomok közt.

— Persze italozási kellékeket a faluban is széthánynak, főleg bulis napokon, csak ott szem előtt van, és hamar eltakarítják. A természetben viszont ott marad, míg el nem mossa időnként az áradás, vagy be nem növi a gaz – bosszankodott a természetkedvelő fiatalember.

Ez nemcsak Zagyvarékason probléma, és amíg nem változik az emberek gondolkodásmódja, addig a szeméttől sem szabadulunk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában