JÁSZBERÉNY

2018.04.06. 19:49

Ólommérgezés fenyegetheti a védett madarakat megyénkben

Egyre inkább fenyegeti hazánk ragadozó madarait is a nehézfémszennyezés. A napokban kiderült, hogy az ország egyik legidősebb parlagi sasának pusztulásában is közrejátszhatott az ólommérgezés. A jász­berényi Sasközpontba ugyan több alkalommal is került hasonló tünetekkel raga­dozó, de a kistérségben szerencsére jó ideje nem volt már parlagisas-pusztulás.

Banka Csaba

A berényi Sasközpont munkatársai is megtesznek mindent annak érdekében, hogy a fokozottan védett ragadozók élőhelyét megőrizzék.

Fotó: Banka Csaba

A Magyar Madártani Egyesület a napokban ­tájékoztatott arról, hogy az ország egyik legidősebb, huszonnégy esztendős parlagi­ sasát egy autó ütötte el a Mátra­alján.

A részletes vizsgálat kiderítette – tudhattuk meg Orbán Zoltántól, az MME szóvivőjétől –, hogy a madár májában magas volt az ólomkoncentráció.

A fokozottan védett parlagi sas pusztulását tehát az ütközés okozta, de az ólommérgezés tüneteként fellépő koordinációs zavar magyarázatot adhat arra, hogy a tapasztalt sast miért is üthette el az autó egy olyan élőhelyen – amibe az utak és a járműforgalom ismerete is bele tartozik –, amit hosszú évek óta jól ismer.

A szóvivő szerint az eset is felhívja a figyelmet arra, hogy a vadászatok következtében hatalmas mennyiségben természetbe kerülő és a táplálékláncban feldúsuló­ ólomsörét komoly környezeti kockázattal jár.

Juhász Tibor természet­védelmi őr, a jászberényi Sasközpont vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy szerencsére az elmúlt években nem találtak a Jászságban sérült, elpusztult parlagi sast.

A térség egyértelműen biztonságos költőhelyet nyújt a fokozottan védett madaraknak. Az ország más területéről azonban a közelmúltban is érkeztek mérgezéses tünetekkel ragadozók. Nem sikerült megmenteni a központba­ tavaly ősszel, Dévaványáról ólommérgezéssel érkezett parlagi sast.

Hónapokon át folyamatosan kezelték, próbálták megmenteni az állatot, de a tél végére elpusztult a fokozottan védett madár.

A berényi Sasközpont munkatársai is megtesznek mindent annak érdekében, hogy a fokozottan védett ragadozók élőhelyét megőrizzék.
Fotós: Banka Csaba

A legutóbbi kutatások bizonyították azt be, hogy Nyugat-­Európa vidékein a parlagi ­sasok pusztulásának az egyik leggyakoribb oka a nehézfémmérgezés.

Nem véletlen, hogy a fokozottan védett fajok egyedeinek vizsgálatakor – amikor csak lehetőség van rá – nem mulasztják el a toxikológiai tesztek során a nehézfém-szennyezettséget is megnézni.

Természetes élőhely kell

Nemrégiben például egy Detk közelében magasfeszültségű­ vezetéknek ütközött, s el is pusztult madár jászberényi vizsgálatakor mutattak rá a szakemberek az ólommérgezésre.

Itt is a koordinációs zavar lehetett az oka, hogy a madár által ismert élőhelyen nem tudta elkerülni a végül végzetesnek bizonyuló magasfeszültségű vezetéket.

Nem véletlen, hogy a természetes élőhelyek környezeti adottságának megőrzéséért még többet szeretnének ­tenni a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában