galériával

2019.06.17. 07:00

Önkéntes PET kalózok szálltak vízre, hogy megtisztítsák a Tisza-tavat

Műanyag palackokból építettek hajókat és tutajokat önkéntesek, hogy azok segítségével tisztítsák meg a Tisza-tó egyes részeit. Június 16-án, vasárnap délelőtt a tiszafüredi Morotva Kerékpáros Pihenőparkban szálltak vízre az I. Tisza-tavi PET-kupa résztvevői.

Ujvári László

A már hagyományosnak mondható Felső-Tiszai PET Kupa sorozatot idén egy Tisza-tavi futammal bővítette a szervező, Természetfilm.hu Egyesület. A június 14. és 18. között zajló program keretében hét csapat Tiszafüredtől Kisköréig evez saját építésű pillepalack hajóikon, hogy megtisztítsák a folyót és a tavat a felhalmozódott, főként pillepalack hulladéktól.

Őket egészíti ki a vízi kenus és a szárazföldi kerékpáros különítmény. A csapatokat egy szintén pillepalackokon lebegő hulladékgyűjtő hulladékhajó kíséri.

A rendezvény szombaton a pillepalack hajók és tutajok megépítésével indult, a csapatok igyekeztek azokat a saját képükre formálni. Az NHSZ csapata például az egyik munkafolyamat során feleslegessé váló zöld műanyag flakonokat használta fel a hajója megépítéséhez.

– Reméljük, hogy a célnak megfelel majd. Sokan kérdezték, hogy mivel oldalfala van a hajónknak, hogy fogunk evezni, de mikor kipróbáltuk, a gyakorlat minket igazolt – magyarázta hírportálunknak Nemcsek Tibor csapatkapitány, a társaság ügyvezetője. Végül sikeresen vízre tették az NHSZ hajóját és útnak indultak megtisztítani a tározó fertőzött pontjait.

A szervezők előzetesen 12 különösen szennyezett területet mértek fel, a következő napokban a csapatok főként ezeken a szakaszokon gyűjtik a hulladékot. Úgy látják, a Tisza-tó nem tartozik a hulladéktól szennyezettebb vizeink közé, de a tavaszi felmérés felhívta a figyelmet néhány területre, most ezekre összpontosítanak.

– Körülbelül száz ember mozog egyszerre a vízen, de a rendezvényen összesen több mint 130-an vesznek részt – árulta el kérdésünkre Dóra Szilvia az egyik szervező. Külön kiemelte, hogy a környezetvédelmi kezdeményezés célja az élővizek megtisztítása és a figyelemfelhívás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában