Jászkunság

2020.01.15. 19:00

Örök dilemma: cumizzon-e a gyerek, és ha igen, meddig?

A gyermeknevelés egyik első és örök témája a cumi. Legyen-e, vagy inkább ne? Ha igen, akkor lapos vagy cseresznye alakú, latex vagy gumi.

P. Pusztai Nóra

A cseresznye alakú cumi hasonlít leginkább a mellbimbóra, ezért is ajánlja a szakemberek többsége

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Számtalan kérdés vetődik fel a szülőben, amikor a megnyugtatás eszközéül ezt választja újszülöttje számára. Szőkéné Székely Erzsébet szolnoki védőnővel jártuk körbe az előnyöket és a hátrányokat.

– A cumikérdésre a válasz az arany középút lehet. Erősen megoszlanak a vélemények a témában. A cumira sok családban szinte mumusként tekintenek, de az orvosok és védőnők nem ellenzik – kezdte a beszélgetést Szőkéné Székely Erzsébet.

A védőnők komplexen látják a család helyzetét, a gyermekágyi időszakban minden héten meglátogatják a családot. A szoptatási technikák mellett a baba körüli teendőkben és felmerülő kérdésekben is szívesen segítenek az újdonsült szülőknek.

A cseresznye alakú cumi hasonlít leginkább a mellbimbóra, ezért is ajánlja a szakemberek többsége
Fotó: Illusztráció/Shutterstock

– Leginkább a „cicifüggő” apróságokra igaz, akik jól szopnak és elég a tej, nyaggatják édesanyjukat, hiszen kifejezetten jó élményeket kötnek a szoptatáshoz, ebben az esetben ajánlatos, ha a szülők a cumi mellett döntenek. A folyamatos mellre tétel ugyanis elég fárasztó lehet – mondta a szolnoki védőnő.

– Vannak tehát olyan helyzetek, például a gyermek sírós, nyűgös, a család kimerül, az anya frusztrálttá válik a fáradtságtól, akkor meg lehet próbálni a cumit, remélve, hogy legalább rövid ideig eljátszik vele a csecsemő. Ilyenkor már a kisbaba szopástechnikája is kifejlett – magyarázta a szakember, aki kiemelte, hogy természetesen nem kell minden áron beleerőszakolni a baba szájába.

Sok esetben a megnyugtatás eszközévé is válik a kerekded tárgy. Betegség, fáradtság esetleg sérülés esetén jól jöhet, de a szakemberek felhívják a figyelmet arra is, hogy a szülői szeretetet és a fizikai kontaktust ez az eszköz sem pótolja.

A nagyobb, laposabb cumi könnyebben kieshet a csöppség szájából, mindig figyelni kell, hogy a gyermek korának megfelelő méretet válasszunk. A kerek, kis cseresznye alakú talán jobban ajánlott, mert utánozza a bimbó formáját, puhaságát. A tapasztalatok alapján minden családban, sőt minden gyerkőcnél más és más típus válik be. A piacon számos változat megtalálható, a cumizás mennyisége viszont különböző szakmacsoportok szerint aggályokra adhat okot.

– A szoptatási tanácsadók nem feltétlenül javasolják, hiszen az ő álláspontjuk szerint a cumizavar az anyatejes táplálást is befolyásolja. Az ösztönös szopóreflexet a természetes mellen kell gyakorolni, mivel elképzelhető, hogy szoptatásnál a vákuumot a cumizás hatására nem megfelelően képezi majd. A logopédusok szerint a beszédfejlődésben, a hangképző szervek megfelelő használatában, a fogak növekedésében okoz gondot, a fogorvosok szerint a fogszabályozás előszobája, ha a kisgyermek cumit használ – részletezte a védőnő.

– Amikor féléves kora körül már jobban eljátszik a gyermek, érdemes tudatosan kivenni a szájából, így nem alakul ki akkora függőség, a leszoktatáshoz ugyanis sok esetben különféle praktikákat kell bevetni – osztotta meg tapasztalatait Szőkéné Székely Erzsébet.

– Nálunk az vált be, hogy megbeszéltük a gyermekünkkel, hogy ő már nagyfiú, és a nagyfiúk nem cumiznak. Beletelt néhány hétbe, míg egy cukorkaevős délutánon félrerakta a cumiját és közölte, neki nem kell, mert ő nagyfiú, és kér a cukorkából. Gyakorlatilag elcserélte a kedvenc tárgyát. Még néhány hétig nehezen aludt el esténként, de kitartottunk, és mára már csak egy kedves emlék a cumi – mesélte egy szolnoki anyuka, Kovács Bernadett.

– A nagyobbak motiválhatóbbak, meg lehet velük beszélni a cumikérdést, de a kispajtások is bevonhatóak. Arra viszont ügyelni kell, hogy legkésőbb a gyermek három-négyéves korában, a családi élet egy nyugodtabb időszakában próbálkozzanak az elhagyásával, hiszen az apróságok ragaszkodnak a megszokott dolgaikhoz – mondta a védőnő.

Nagyon ügyelni kell a tisztaságára

A cumi egy eszköz, ami sterilizálható, míg a homokban vájkáló kis kéz hamar bekerülhet az apróság szájába, mellyel fertőzések okozója is lehet.

– Higiéniai szempontból figyelni kell a cumi tisztán tartására. Az anyukák leesés után sokszor saját szájukba veszik a cumit, és úgy adják vissza a csemetének. Ezzel viszont bele sem gondolnak, hogy több kárt okozhatnak, hiszen az anya szájflórája a gyermek immunrendszerét is rombolhatja – hangsúlyozta a védőnő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában