jótékonyság

2019.01.12. 06:57

Összefogással vásároltak új életmentő készüléket a kisúji mentősök

Jelentős összefogással, a korábbi tornák bevételéből sikerült már négy defibrillátort vásárolni a kisújszállási amatőr kispályás labdarúgótorna szervezőinek. A negyedik életmentő készüléket az év végi Szilveszter Kupa teremlabda­rúgó-torna zárónapján adták át jelképesen.

Daróczi Erzsébet

Rapi István (középen) és Berta László (balra) adta át jelképesen az újraélesztő készüléket Radics Zoltánnak 

Fotó: Daróczi Erzsébet

– Akkor még pár csapattal játszottuk a bajnokságot, ma már huszonnyolc-harminc férfi- és női csapat – köztük több profi is – játszik tornáinkon. Mindhárman amatőr focisták vagyunk, mentősként azonban tudjuk, mennyire fontos, hogy míg a mentő kiérkezik egy eszméletlen beteghez, az ott lévők elkezdjék az újraélesztését. Innen is jött a defibrillátor vásárlásának az ötlete, hiszen az iskolákban és a városban sok olyan rendezvény van, ahol bármikor leállhat valakinek a szíve. Ilyenkor perceken múlik az élete. Ezért kerestük a lehetőséget, hogy életmentő készüléket vásároljunk az iskoláknak – idézte a kezdeteket Monoki Sándor.

– Az első készüléket 2011-ben a Móricz Zsigmond Gimnázium kapta, aztán évente a műfüves bajnokságokon is hirdettük, jótékony célra gyűjtünk. Azóta már vettünk készüléket a Nagykun Baptista Oktatási Központ Illéssy Sándor Szakgimnázium és Szakközépiskola Tagintézményének és a Kisújszállási Sportegyesületnek. A negyediket a Nagykun Baptista Oktatási Központ Kossuth Lajos Általános Iskola és Kollégium Tagintézmény kapja, Radics Zoltán igazgató vehette át a szilveszteri torna végén, jelképesen. Azért jelképesen, mert szerettük volna támogatóink előtt ünnepélyesen átadni a készüléket, melynek beszerzésében Balogh Norbert szolnoki mentőtiszt segít nekünk.

Rapi István (középen) és Berta László (balra) adta át jelképesen az újraélesztő készüléket Radics Zoltánnak
Fotó: Daróczi Erzsébet

– Várhatóan a hónap végén már át is adjuk s az iskola tanárainak oktatást tartunk a használatáról – mondta Monoki Sándor, akitől azt is megtudtuk, hogy a július első hétvégéjén a női-férfi focitornán a Kumánia Gyógyfürdőnek gyűjtenek defibrillátorra.

Ebben Zámbori Péter igazgató is támogatja, nyáron a fürdő egyik programjához csatlakozva is gyűjtenek majd.

– Az első készüléket a Móricz Zsigmond Református Kollégiumban még nem kellett használni – tudtuk meg Tóth József főigazgatótól.

– A gimnáziumban a testnevelő kollégák megtanulták a mentősöktől az újraélesztő készülék használatát, és azt is, hogyan kell szabályosan szívmasszázst alkalmazni. Iskolánk vállalta a készülék fenntartási költségeit, például akkumulátort már cseréltünk benne – mondta Tóth József.

– Ha megérkezik a hónap végén a mi készülékünk, a mentősöktől több kollégám is megtanulja a defibrillátor használatát, hogyha szükség lesz rá, azonnal tudjanak vele az újraélesztésben segíteni – ígérte Radics Zoltán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában