Tiszakürt

2019.05.16. 14:00

Ősztől már autózhatunk az M44-es gyorsforgalmin

Várhatóan októberben átadják az M44-es gyorsforgalmi út Tiszakürt és Kondoros közötti szakaszát a közlekedőknek. A pályaszerkezet készültsége a teljes, mintegy 62 kilométeren 98-99 százalékos, már mindenütt burkolt az új út. A kivitelezők a szalagkorlátokat építik, a középső elválasztósávok kialakítása, a szegélyek építése és a növények telepítése is folyamatban van.

Beol/Papp Gábor

Fotó: Lehoczky Péter

A beruházás állásáról három országgyűlési képviselő, Dankó Béla, Herczeg Tamás, dr. Kovács József és a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója, Pántya József tartott bejárással egybekötött sajtótájékoztatót szerdán délelőtt.

Dr. Kovács József, a Békés megyei 3. számú, gyulai központú választókerület országgyűlési képviselője hangsúlyozta, a fejlesztést az egész megye közös ügyének tartja, és bár az a klasszikus értelemben nem érinti a választókörzetét, mégis fontos a beruházás mind a határ, mind a főváros megközelítése szempontjából.

Herczeg Tamás, az 1. számú, békéscsabai központú választókerület országgyűlési képviselője elmondta, valamennyi gazdasági és társadalmi szempontból rendkívül lényeges az M44-es megépülése.

– Napjainkra már ott tartunk, hogy bizonyos szakaszok 99 százalékban elkészültek. A beruházás eredményeként öt települést lehet majd elkerülni Békéscsabáról Kecskemét felé – ecsetelte, majd kiemelte: a Tiszakürt-Kondoros szakasz ideiglenes végcsompópontjától elkezdődtek a munkálatok Békéscsaba és Fürjesi összekötő út irányában. Gyorsabban, biztonságosabban és környezetvédelmi szempontból is előnyösebben közlekedhetünk majd.

Dankó Béla, a békési-szarvasi, 2. számú választókerület országgyűlési képviselője emlékeztetett arra, hogy sokan és sokszor próbáltak tenni azért, hogy a beruházás eljusson idáig. Dankó Béla szinte napra pontosan hét éve, 2012. május 14-én interpellált az M44-es ügyében a parlamentben, amire válaszul dr. Fónagy János, akkori államtitkár ígéretet tett, hogy a kabinet szívén viseli a fejlesztés ügyét. 2015-ben meg is született a vonatkozó kormánydöntés.

Fotós: Lehoczky Péter

– Az M44-es a gazdasági fellendülés mellett a közlekedésbiztonságot is szolgálja – tette hozzá Dankó Béla. – Tavaly 766 személyi sérülés, köztük 17 halálos és 300 súlyos sérüléssel járó baleset történt Békés megyében. Az M44-esnek köszönhetően korszerű, modern és biztonságos úton közlekedhetnek majd az autósok.

Külön szólt azokról a lehetőségekről, amelyek az érintett települések lakói számára lehetővé teszik, hogy a régi 44-esről rácsatlakozzanak az M44-esre.

Pántya József, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. útfejlesztési igazgatója elmondta, a NIF beruházásában összesen 89 kilométeren folynak a munkálatok az M44-es kapcsán. Tiszakürt és Kondoros között mintegy 62 kilométeren, Kondoros és Békéscsaba között 17,5 kilométeren, míg Tiszakürt és Lakitelek között közel 10 kilométeren zajlik beruházás.

A Tiszakürt és Kondoros közötti szakaszt várhatóan októberben adják át, a Kondoros-Békéscsaba közötti részt jövő júliusban, a fürjesi úti csomópontot 2021 februárjában, a Tiszakürt-Lakitelek szakaszt pedig 2021 augusztusában.

Különleges fejlesztés valósul meg

A 62 kilométeres Tiszakürt-Kondoros szakasszal kapcsolatban – amelyen a sajtó képviselői végig is autózhattak szerdán – Pántya József elmondta, a beruházás részeként 49 híd, négy külön szintű csomópont, négy vadátjáró és öt ökológiai átjáró is épült, épül. Kétszer kétsávos, egysoros, kétoldali szalagkorláttal elválasztott gyorsforgalmi útról van szó, 22,5 méteres koronaszélességgel. A forgalmi sávok 3,5 méter szélesek.

– A szakaszt a tervek szerint októberben adjuk át. Egy korszakalkotó, hazai forrásból elkészült fejlesztést vehetnek birtokba a közlekedők – húzta alá Pántya József, majd hozzátette: az M44-esnek a NIF Zrt. beruházásában megvalósuló 89 kilométeres, nettó 240 milliárd forintos fejlesztésláncolata, a leghosszabb eddigi gyorsforgalmi beruházás az országban.

A NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója beszámolt egy, az M44-essel kapcsolatos újabb fejleményről is. Mint kiemelte: akár már a héten megjelenthet a Lakitelek-Szentkirály szakasz kivitelezésre kiírt közbeszerzési felhívás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában