jászkunság

2019.06.15. 11:30

Óvjuk kedvenceinket a hőségtől!

A nyári kánikulát nem csak az emberi szervezet viseli nehezen. A hőség kedvenceink számára is ugyanolyan megterhelő. Sőt! Sokkal könnyebben kerülhetnek veszélyes helyzetekbe, ezért a gazdák felelőssége, hogy megfelelő körülményeket biztosítsanak a négylábúak számára.

Szabó Lilla Laura

Gondosan meg kell terveznünk, ha kutyákat szállítunk az autónkban. A hőség különösen nagy veszélyforrás.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Aranyszabály, hogy gyermeket, kisállatot nem hagyunk az autóban, még lehúzott ablaknál sem! A jármű pillanatok alatt átforrósodhat, a belső hőmérséklet pedig hőgutát, szélsőséges esetben pedig halált okozhat. A nagy meleget a szabadban szintén nehéz elviselni ilyenkor, de odafigyeléssel elkerülhetők a vészhelyzetek.

– Az állatok szervezete, a miénkhez hasonlóan, nincs felkészülve az évszakok átmenet nélküli változásaira. A forróság őket is megviseli. Főleg az idősebb, beteg kedvencek igényelnek nagyobb odafigyelést.

– A lakásban tartott egyedek számára biztosítsunk hűvös környezetet – javasolja dr. Kertész Ottó, a Magyar Állatorvosi Kamara Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke.

Hozzáteszi, a klímaberendezés jó segítség lehet ebben, de ügyeljünk rá, hogy az állat ne feküdjön az egység közvetlen közelében, a hideg levegőtől ugyanis könnyedén megfázhat.

Az elegendő folyadék is alapvető feltétel, de a víz ne legyen jéghideg. Amennyiben túl melegnek ítéljük a kutya testét, tarkónál és a mancsoknál nedves ronggyal hűthetjük. A mellkasi területet kerülni kell, szintén a meghűlést előzhetjük meg így.

Az udvaron tartott ebek számára is biztosítani kell árnyékos, hűvös helyet, ahová visszahúzódhat a tűző nap elől. A legfontosabb szempontok tehát az elegendő folyadék és a megfelelő hőmérséklet. Ma már számos kiegészítő könnyíti meg a kutyatartók dolgát.

Gondosan meg kell terveznünk, ha kutyákat szállítunk az autónkban. A hőség különösen nagy veszélyforrás.

Egyre szélesebb körben terjednek például a hűtőmellények. Ezeket különböző rétegekből állítják össze, amelyek a visszatartott nedvességet lassan párologtatják, így hűtve az állat testét. Bár a Rákócziújfaluban élő Oszlánczi Renáta nem használ ilyen termékeket, nagy figyelmet fordít kertben tartott német juhászaira.

– Jessy és Alex már mindketten elmúltak tízévesek, nagyon ügyelek rájuk a melegben. Egy kis medencében szoktam kitenni nekik vizet a diófánk alá, hogy abban hűsöljenek.

– Az ivóvizüket gyakran cserélem, enni este kapnak, amikor már kellemes az idő. Könnyű vacsorát állítok össze, hogy a gyomrukat se terheljem. Sétálni is kizárólag az esti órákban megyünk. Hasonlóan építik fel a napirendet a szolnoki Kocsis Viktorék is.

– Kis testű kutyánk van, lakásban tartjuk. Reggel és este sétáltatjuk, amikor hűvösebb az idő. Mielőtt dolgozni megyünk, redőnyökkel sötétítjük be a nappalit, így egész nap kellemes hőmérséklet van a helyiségben. A vizét gyakran cseréljük.

Tíz perc is elég

A nyári kánikulában akár tíz perc elegendő ahhoz, hogy az autóban hagyott eb állapota életveszélyessé váljon. Ez a felelőtlenség egyébként hivatalosan állatkínzásnak minősül. Amennyiben megoldható, inkább hagyjuk otthon a négylábút, ha pedig utazásra készülünk vele, csak gondos előkészületek után tegyük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában