VÉLEMÉNY

2017.11.22. 12:45

A passzív dohányosok dolga talán még nehezebb

Nagy levegő, hosszan benntart – akár csak a tüdőszűrésen elhangzó vezényszavakat hallanám.

Naponta alkalmazom ezt a technikát, mielőtt valamelyik bevásárlóközpont bejáratánál keresztülverekedem magam a masszív dohányfüstön. Hiába az évek óta érvényben lévő tiltás, a bagósok mind közelebb araszolnak az ajtóhoz, így manapság már nehéz lenne lemérni az annak idején előírt, bejárattól számított öt métert.

Gyanítom, akik naphosszat ott szívják a füstöt, sosem láttak még dohányzástól kikészült tüdőt. Én már igen, sőt Szolnokon és megyeszerte meglehetősen sok fiatal is.

Néhány éve az akkori tiszti főorvos egy egészséges és egy dohányos tüdő preparátumát mutatta be iskolai előadások keretében, egyfajta elrettentő példaként szemléltetve a tiszta és a füsttől, kátránytól elszürkült szerv közötti különbséget.

Meggyőződésem, hogy aki látta, tízszer is meggondolta utána, vajon rágyújtson-e a következő staubra. Az a rendhagyó előadás sokkal hatásosabb volt, mint bármilyen leírás a dohányzás káros hatásairól.

" />

Azt látva, talán kevesebb lenne a kórház bejáratánál dohányzó mindenórás kismama, az iskolasarkon együtt cigiző tanár és diák, a füstöt az utcán szembejövők arcába fújó, nemtörődöm férfi.

Mert mi addig hiába próbálunk saját egészségünkre vigyázni, amíg kénytelenek vagyunk passzívan beszívni mások füstjét. Pedig mennyivel jobban örülnénk a tiszta levegőnek...

Szilvási Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!