Tárlat

2020.02.15. 07:00

Patkós Irma, a legendás primadonna emlékeit mutatják be Cegléden

Idén százhúsz éve született Patkós Irma, ceglédi származású színésznő, primadonna.

Hartai Gergely

Reznák Erzsébet mesélt a híres színésznő izgalmas életének fontosabb fejezeteiről

Fotó: Hartai Gergely

Életére máig emlékezik a Kossuth Múzeum kiállítása, ahol Reznák Erzsébet, az intézmény igazgatónője elevenítette fel a művészlegenda helyi vonatkozásait. Megtudtuk tőle, pályáját primadonnaként kezdte. Legnagyobb sikereit a Szegedi Nemzeti Színházban érte el, a háború után a Madách Színház tagja lett.

Reznák Erzsébet mesélt a híres színésznő izgalmas életének fontosabb fejezeteiről
Fotó: Hartai Gergely

– A hatvanas évek elején aztán visszaköltözött Ceglédre, hamarosan azonban újra felfedezték. Ám ezúttal már a film számára! Sándor Pál Sárika, drágám című filmje volt az első, amelyben főszerepet játszott – taglalta a vezető. A művésznő rendkívüli népszerűségnek örvendett a ceglédiek körében. Hiszen egy kedves hölgy volt, aki egyáltalán nem úgy viselkedett, ahogyan azt egy hírességről feltételeznénk. Nemcsak ő, de családja is nagy ismertségre tett szert. Eszter nővére például ugyancsak színészi pályára ment, végül Olaszországban lett színésznő.

Patkós Irma hosszú életet élt, kilencvenhat éves korában, 1996. október 24-én hunyt el.

– Abban a házban halt meg, ahol született. Közben azonban nagy utat tett meg életében, amíg a Hollós utcából a Hollós utcába visszaérkezett. Még a halála előtti időszakban is forgatott… – emlékezett Reznák Erzsébet. Hozzátéve, hogy a kilencvenötödik születésnapjára az egész város készült, ekkor nyílt meg a múzeum Patkós Irma-kiállítása. A sokak által ismert színésznő végrendeletében a városra hagyta szülőházát, ami pedig benne volt, a Kossuth Múzeumra. Ebből az emlékanyagból rendezték be az itteni tárlatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában