galériával

2020.01.23. 11:30

Rangos japán díj emelte az est fényét Szolnokon

Szerdán, a Magyar Kultúra Napján adták át a megyeszékhely idei rangos díjait.

Szathmáry István

Az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ Liszt Ferenc termében rendezett ünnepségen ebben az évben a városi elismerések mellett rendhagyó módon egy külföldi kitüntetést is átadtak.

A japán kormány a 2019. évi külföldeknek adható rangos elismerést, „A Felkelő Nap Rendje Arany és Ezüst Sugarakkal” – kitüntetést szolnoki polgárnak, Kovács Mihálynak ítélte oda. A Tisza Táncegyüttes volt vezetője hosszú időn át fáradhatatlanul munkálkodott a távoli szigetország és hazánk kulturális kapcsolatainak elmélyítésén, aminek egyik fontos állomása volt a Yamagata-prefektúrabeli Yuza-machi és Szolnok város közötti kapcsolatok elindítása. Közreműködésével 2004-ben Yuza-machi és Szolnok hivatalosan is testvérvárosi kapcsolatba lépett egymással. A japán kultúrát pedig saját japán kézműves gyűjteménye révén ismertette meg a hazai közönséggel.

Szerdán mindezek elismerésére vehette át a városi ünnepségen a magas kitüntetést Sato Kuni asszonytól, Japán magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövetétől. A szerdai program a rendhagyó program mellett szokás szerint a városi elismerések átadásával folytatódott.

Szalay Ferenc polgármester a városnak a kultúra munkásai iránt érzett megbecsülésének jeléül a Kaposvári Gyula Díjat idén Kovácsné dr. Kaposvári Gyöngyinek, a Damjanich János Múzeum igazgatóhelyettesének, Lengyel Boldizsárnak, a Szolnok Televízió nyugalmazott igazgatóhelyettesének nyújtotta át.

A szintén évente kiadott pedagógiai elismerést, a Szurmay Ernő Díjat idén Bartha László, a Verseghy Ferenc Gimnázium nyugalmazott igazgatóhelyettese, főiskolai óraadó tanár, Dr. Kovácsné Okler Edit, a szolnoki Liget Úti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Iskola intézményvezetője, Földváriné Jeneses Katalin, a Szent-Györgyi Albert Általános Iskola pedagógusa, Orbánné Szabó Judit, a Szolnok Városi Óvodák Hold úti Tagintézményének vezetője, Szűcs Sándor, a Verseghy Ferenc Gimnázium általános igazgatóhelyettese, Török Antalné nyugalmazott pedagógus, és Váradi Éva, a Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola vezetője vehette át.

A Szolnok Megyei Jogú Városban kiemelkedő tudományos tevékenységet végzők elismerésére alapított Laki Kálmán Díj-ban Dr. Madaras László, a Damjanich János Múzeum régésze részesült.

A Szolnok Város Sportjáért Díj elismeréssel Bagyinszki Gézának, a Szolnoki Széchenyi István Gimnázium testnevelő tanárának, Ecseki Dánielnek, a Szolnok Városi Sportcentrum Sportiskolája edzőjének, Furkó Kálmán evezős Európa-bajnoknak adták át, aki helyett külföldi edzése miatt dr. Furkóné Fehér Nóra vette át az elismerést.

Szolnok városa a megyeszékhely életében szintén fontos turizmus és az idegenforgalom jeleseinek elismerésére is díjat alapított A Tiszavirág Turisztikai Díj-at idén a Halászcsárda Étterem dolgozói közössége nevében Tóth Zoltán ügyvezető vette át.

A Rotary Mecénás-díjat idén Vertán Györgynek, a TIGRA Computer és Irodatechnikai Kft. ügyvezető tulajdonosának adta át Boda György, a Rotary Club Szolnok 2019-2020. évi elnöke.

A Béres gyógyszergyár Béres-díj Szolnok kultúrájáért névben szintén elismerést alapított a kiemelkedő szolnoki kulturális, művészeti teljesítmények elismerésére, melyet Szitt Melindának, a Szolnok Balett alapítójának és művészeti vezetőjének adta át dr. Béres József, a Béres Gyógyszergyár elnöke és felesége, Béres Klára igazgatósági tag, kommunikációs igazgató adja át.

Szolnokért Emlékérem elismerésben Bali István, nyugalmazott külügyi szakreferens, dr. Lambert Istvánné óvodai intézményvezető, Pataki Béla nyugalmazott séf, Rigó Éva, a MÁV Férfikórus nyugalmazott karnagya kapta.

A bensőséges hangulatú ünnepség zárásaként a meghívottak az Adagio című zenés irodalmi műsorban gyönyörködhettek, Balogh Kálmán (cimbalom), Csík János (hegedű, ének), Dresch Mihály (szaxofon, fuhun) és Őze Áron színművész közreműködésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában