rákóczifalva

2019.04.16. 09:30

Saját vitrint kapott a kanapéban talált 200 éves búzakéve

A rákóczifalvai restaurátor, Balázs Antal, egy 1800–1820 körüli időkből való, biedermeier stílusú kanapé felújítása során bukkant rá a kétszáz évesnél is idősebb gabonára, mely a koránál fogva a kutatók érdeklődését is felkeltette. A búzaszálakat szeretnék helyben megőrizni az utókor számára, és a Macimúzeumban kiállítva a látogatóknak is bemutatni.

Kovács Berta

A nevezetes búzát vitrinbe zárva fogják kiállítani.

Fotó: Mészáros János

Hajdanán hosszabb szárú búzákat termesztettek, mint mostanság, a talált gabona is 140 centiméter hosszú, így ehhez a nagysághoz szabva, külön e nevezetesség számára készített vitrint a helyi üveges.

Ebben kapnak helyet azok az egyéb, korabeli növények is, melyekre szintén a restaurálás során bukkantak, annak idején ugyanis gyomnövénynek számító rostokkal kitömve a kárpitot tették kényelmessé a bútorokat.

A nevezetes búzát vitrinbe zárva fogják kiállítani.
Fotó: Mészáros János

A felújítást követően a kanapét és a szintén korabeli asztalt egy pódiumon helyezik el. Az asztalon kap helyet a vitrin, melyet majd lezárnak, hogy tartalmát megóvják a portól és az apró rovarok támadásától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában