Jászkunság

2018.09.05. 13:45

Sokan élnek a különleges kötvény lehetőségével

Mindenki hallott már a Babakötvényről, és sokan élnek is az állam adta lehetőséggel. Viszont míg egyesek szerint semmilyen plusz energiát nem igényel a megtakarítás elindítása, mások úgy vélik, túl bonyolult az ehhez szükséges utánajárás.

Daróczi Erzsébet, Hutter Zsófia

A Babakötvény számtalan családnak nyújt támogatást, és ezzel örömet

Fotó: Shutterstock

– Kislányunk születése után hallottunk a Babakötvény lehetőségéről, de nem éltünk vele – mesélte a szolnoki László. – Bonyolultnak találtuk az utánajárást. Talán, ha kiküldtek volna valamilyen nyomtatványt, és csak ki kellett volna tölteni, akkor kérjük.

– Abban az időszakban azonban annyi teendőnk volt az újszülött körül, hogy nem foglalkoztunk vele. Inkább a saját biztosítómnál kötöttem egy életbiztosítást, ami egyben megtakarítás is. Harmincötezer forintot fizetünk egy hónapban, és később bármire költheti majd a pénzt. Mi így gondoskodunk a jövőjéről – tette hozzá.

A szolnoki Mészáros Anett és férje pár héttel kislányuk születése után megnyitotta a Babakötvényhez szükséges számlát.

– Tíz évvel ezelőtt indítottuk el a megtakarítást. Különösebb terhet nem jelentett számunkra, hiszen a családi pótlékot egyébként is intéznünk kellett – mondta az édesanya.

– Annak idején abban a bankban indítottuk a számlát, ahol az egyéb ügyeinket is intéztük, időközben azonban a kedvezőbb feltételek miatt átvittük a megtakarítást az Államkincstárhoz. Nagyszerű lehetőségnek tartom, hiszen annyit és akkor fizetünk be erre a számlára, amikor akarunk.

– Ráadásul arra is lehetőség van, hogy a nagyszülők, keresztszülők gyarapítsák az összeget, és viszonylag kötetlen a pénz felhasználása is. Remélem, mire tizennyolc éves lesz a lányunk, megfelelő tőke gyűlik össze akár a felsőfokú tanulmányai finanszírozására, akár lakásvásárlás segítésére – bizakodott Mészáros Anett.

– A Babakötvény első sorozatának kibocsátása óta a megyében 4131-en nyitottak Start-számlát, ebből 485 ügyfél az idei évben – tájékoztatta lapunkat a Magyar Államkincstár.

– A kötvény a jelenleg 42.500 forint összegű életkezdési támogatásra épül. Ezt az állam által biztosított induló összeget, továbbá a családtagok esetleges befizetéseit kamatoztatja.

A Babakötvény számtalan családnak nyújt támogatást, és ezzel örömet
Fotó: Shutterstock

– Életkezdési támogatást kapott, illetve kap automatikusan minden 2005. december 31. után született gyermek. Az összeget a Magyar Államkincstár írja jóvá a gyermek születésének napján.

– Babakötvény azonban csak akkor válhat az életkezdési támogatásként kapott pénzből, ha a gyermek valamelyik hozzátartozója, akár a nagyszülő is, Kincstári Start értékpapírszámlát nyit a gyermeknek. Minden, a számlára befizetett forintot a törvényben rögzített módon automatikusan Babakötvénybe fekteti a kincstár.

– Az állam a befizetett összegek után évente támogatást nyújt, amelynek mértéke a befizetett összeg 10 százaléka, maximálisan évi 6 ezer forint. A babakötvény változó kamatozású, a kamatmeghatározás alapja a megelőző évi infláció, amelyet 3 százalékos kamatprémium egészít ki. Ez 2018-ban 5,4 százalék – közölte a Magyar Államkincstár.

Bármire felhasználhatják

A Magyar Államkincstár tájékoztatójából kiderül, a Babakötvényben lévő megtakarításhoz a Start értékpapírszámla-tulajdonos nagykorúvá válásakor, azaz a 18. életéve betöltését követően juthat hozzá.

Mivel a pénz mindenféle megkötés nélkül felhasználható, így jelentős pénzügyi támogatást nyújthat a felnőtt élet megkezdéséhez. Például a családalapításhoz vagy az egyetemi tanulmányok finanszírozásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában