SZOLNOK

2017.11.14. 13:31

Star Wars kiállítás is lesz majd a szolnoki RepTárban

Tavaly az Év Turisztikai Attrakciója lett a hatvanezer négyzetméteren kialakított múzeum, megnyitása óta, vagyis tizennégy hónap alatt közel százezer látogatót vonzott a magyar katonai repülés 105 éves történelmét bemutató szolnoki RepTár.

– Azzal, hogy ez a beruházás Szolnokra került, egyrészt hangsúlyt kapott ez a városrész, másrészt jelentős megújuláson ment át a terület – hangsúlyozta Kovács Ákos, a RepTár ügyvezető igazgatója a Hangárban tartott sajtótájékoztatón.

Itt, vagyis a repülőmúzeum legfőbb kiállítótermében 38 repülőgép és helikopter található, idén érkezett például a Mi-24-es harci-helikopter, vagyis Csőrike, és a MiG-29-es, a „Nagyvas” is. A múzeumban egyebek mellett interaktív élményt nyújtó MiG-29 szimulátor park, és 18 férőhelyes 4D mozi is várja a látogatókat, de vannak tervek a következő évekre is, 2018 májusától például további gépek érkeznek.

– Köztük van például az első világháborús Hansa Brandenburg B. I. és az Aszódi Lloyd prototípus is. A RepTár Pikniket is megtartjuk, az időszaki kiállítások is folytatódnak, olyanok is lesznek, amelyek nem csak a katonai repüléstörténettel foglalkoznak.

– Ilyen például a Star Wars kiállítás is, amit decemberben tervezünk. Szeretnénk különböző digitális kiállításokon keresztül is szólni a fiatalokhoz – sorolta a terveket az igazgató.

A RepTár tavaly 2,36 milliárd forintos uniós forrásból épült, ahogyan még számtalan más beruházás a megyében. Erről Zúgó Liliána, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének gazdasági elemzője beszélt.

– A 2014-2020-as uniós ciklusban település és területfejlesztésre Szolnokra 15 milliárd forint, Jász-Nagykun-Szolnok megyébe további 54 milliárd forint jut.

– Ezek csak a területi operatív, tehát TOP-os pályázatok, hiszen a különböző célzott programokon keresztül jóval több jut majd a megyének – hangsúlyozta, majd elmondta, 2007 óta tartó két uniós ciklusban az országba összesen 7500 milliárd forint áramlott be – tette hozzá.

M. R. E.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!