JÁSZKARAJENŐ

2019.11.30. 11:30

Számtalan közösségépítő programra várta a helyieket az egyesület

A Karai Örömút Egyesület idei évre tervezett eseményeinek nagy része véget ért a faluban.

Hartai Gergely

A szervezet idén is számos közösségépítő programot hívott életre. Budai Sándor, az egyesület elnöke elmondta, a farsangi időszakban egy jótékonysági bált szerveztek, melynek bevételét a katolikus templom orgonájának felújítására ajánlották fel. Ezt követően a „Hazatértek a karai kincsek” elnevezésű programjukra került sor a kultúrházban.

– Az eseményen a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum szakértői elemezték a Jászkarajenőn talált régészeti leleteket, és néhány órára a helybeliek is láthatták a páratlan jelentőségű tárgyakat. A tavaszi időszakban rendre a történelmi visszatekintésé nálunk a főszerep… – tette hozzá Budai Sándor.

Az egyesület elnöke kiemelte, jelentős eseményeik közé tartozott az örömútjárás is, melynek során a falu út menti keresztjeihez látogattak el a helyiekkel. Csigatészta-készítő napjukat pedig még a nyáron rendezték meg.

– Minden évben, így jövőre is szeretnénk folytatni a hagyományaink megőrzésére irányuló tevékenységeinket. Az év végén lesz a szállást keres a Szent Család nevű programunk, melyben nagyrészt mi, egyesületi tagok veszünk részt.

Ennek keretében mindennap más házhoz megyünk el, ahol közösen imádkozunk. Szeretnénk, ha ez a betlehemezéshez hasonló hagyomány tovább élhetne. Annál is inkább, mivel mindez a népi vallásosságnak egy szép megnyilvánulása – mondta.

Majd hangsúlyozta, egyesületük a fiatalokat is megszólítaná, azonban alig vannak köztük olyanok, akik fogékonyak lennének hagyományőrző kezdeményezéseikre.

– Sajnos ez komoly hiányérzetünk. Terveink persze vannak arra vonatkozóan, hogy mindez másként legyen. Szeretnénk például a farsangi rendezvényünkkel nagyobb hangsúlyt helyezni rájuk – taglalta Budai Sándor.

A tizennyolc tagot számláló egyesület vezetőjétől megtudhattuk, nemrégiben pályázatot nyújtottak be. Beadványukban a programjaikhoz szükséges irodai eszközökre, kiadványokra kértek támogatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában