jászkunság

2019.02.01. 13:44

Személyes adataink, intim dolgaink megadása visszaélésekhez vezethet

A közelmúltban volt az adatvédelem nemzetközi napja. Az információs szupersztráda egyre sűrűbb és egyre gyorsabb forgalmának résztvevőit számos veszély fenyegeti. Ebből az alkalomból, a „baleset-megelőzésről” és az adatvédelemről neves szakemberrel beszélgettünk.

Mészáros Géza

A Varga Katalin Gimnáziumban dr. Baracsi Katalin a világháló szövevényes veszélyeiről tartott előadást a diákoknak

Fotó: Szolnoki Törvényszék

Dr. Baracsi Katalin internetjogász, internet­biztonsági szakértő, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Safer Internet Programjának külső tanácsadója, a Szolnoki Törvényszék Nyitott Bíróság rendezvényeinek állandó vendég előadója a közelmúltban a szolnoki Varga Katalin Gimnázium diákjaival beszélgetett a világháló-használat veszélyeiről. Megragadtuk az alkalmat, és mi is kérdeztünk tőle.

– Miért fontos az adatvédelem a mai világban?

– A digitális világ térhódításával a személyes adataink a legértékesebbek az online térben. Fontos, hogy megóvjuk őket. Ahogy nem adok ismeretleneknek kulcsot az otthonomhoz, úgy senki sem kötelezhet arra, hogy kiadjam a személyes adataimat.

– Az adatvédelem azért fontos napjainkban, hogy mindenkiben tudatosodjon az, hogy hol, mikor, kinek, kivel és milyen információkat oszt meg és ezekkel az adatokkal mi történik. Az irányítás, a személyes adatainkkal való önrendelkezés, így a biztonság kérdése is mindenkinek a saját kezében van.

– Milyen veszélyek fenyegetik az adatainkat az interneten? Kik és milyen módon próbálhatják megszerezni azokat, és hogyan tudnak velük visszaélni?

– Az adatainkkal való visszaélések klasszikus esetköre az adathalászat, a „phishing”. Az ilyen támadások során arra próbálnak rávenni bennünket, hogy e-mailben vagy egy közösségi oldalon keresztül érkezett üzenetben lévő hivatkozásra kattintva, megnyissunk egy weboldalt vagy egy csatolt dokumentumot.

– A kiberbűnözők sok energiát fektetnek abba, hogy az általuk küldött levelek minél meggyőzőbbek legyenek. Például olyan levelet küldenek, amely úgy néz ki, mintha egy hatóságtól vagy cégtől jönne, amellyel amúgy is kapcsolatban állunk, a neve benne van a köztudatban.

– Az ilyen levelek esetében e-mail-címet hamisítanak, vagy olyan logót tesznek a levélbe, amit a bankunk is használ, és ha nem vagyunk elég szemfülesek, akkor banki adataink könnyen az adathalászok hálójába kerülhetnek.

A Varga Katalin Gimnáziumban dr. Baracsi Katalin a világháló szövevényes veszélyeiről tartott előadást a diákoknak
Fotó: Szolnoki Törvényszék

– A kattintós, pörgetős, egyetlen e-mail-cím megadását kérő, előreutalós nyereményjátékok is sok esetben adathalász tevékenységet álcáznak. Higgyünk a józan eszünknek, hogy nagy értékű nyeremény birtokába nem ilyen módon kerülünk.

– Melyek azok a legfontosabb szabályok, amiket betartva megóvhatjuk adatainkat internethasználat közben?

– Tekintsük át egy regisztráció során, legyen az egy közösségi oldal, applikáció, webshop vagy egy játék, hogy milyen adatok megadására van szükség. Ha indokolatlanul sok adatot kérnek, akkor gondoljuk végig, hogy nem is az élmény, szolgáltatásnyújtás áll az adott oldal középpontjában, hanem sokkal inkább az adathalászat.

– Ha választhatunk a *-gal jelölt vagy kötelezően kitöltendő mezők közül, akkor csak ezeket az adatokat adjuk meg. Emlékeztessük magunkat és a környezetünket, hogy banki adategyeztetés soha nem történik e-mailes formában, egy ismeretlen eredetű linkre kattintva banki adataim megadásával pedig nem érkezik nagyobb összeg a számlámra!

– Ha pedig megtörtént a baj, akkor bejelentést lehet tenni a www.biztonsagosinternet.hu oldalon, amely a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Safer Internet Programjának hotline-ja, azaz forródrótja.

– További hasznos tanácsokért, tippekért pedig mindenkinek ajánlom a www.saferinternet.hu weboldalt és a Saferinternet Magyarország Facebook-oldalt.

– Mik a tapasztalatai, a fiatalok tisztában vannak azzal, hogy milyen veszélyeknek vannak kitéve az adataik a neten?

– Tíz éve tartok interaktív foglalkozásokat a biztonságos és tudatos internetezésről. Az első alkalmak kiemelt témája volt az adataink biztonsága. Hiszen ezek a találkozások adtak lehetőséget arra, hogy a hallgatóságommal megismertessem a személyes adat fogalmát.

– Kezdetben nem volt nyilvánvaló, hogyha egy online felületen megadom a teljes nevem, lakcímem, telefonszámom, születési dátumom, jelszavam, akkor azzal mások visszaélhetnek, bajba kerülhetnek.

– Sokan egyfajta ősbizalommal léptek a digitális térbe, és teljesen természetesnek tartották, hogyha kérdeznek valamit, arra illik válaszolni. A következményekkel pedig csak akkor szembesültek, ha már megtörtént a visszaélés.

– Az évek során azonban pozitív változásokat tapasztaltam, már a legkisebb korosztály szókincsébe is beépült a személyes adat. Pontosan tudják, hogy ismeretleneknek nem mondhatnak el magukról személyes információkat.

– Ha pedig valaki mégis ilyesmit kér tőlük, akkor azt jelezni kell egy felnőttnek, szülőnek. A kamaszok pontosan tisztában vannak azzal, hogy ilyen esetben a felhasználó letiltható, jelenthető az adott alkalmazásban, játékban, csetfelületen.

– Egyszóval, azt tapasztalatom, hogy a kezdeti kitárulkozások után a fiatalok jobban odafigyelnek személyes adataikra.

– Mire fókuszált a Varga Katalin Gimnázium diákjainak tartott előadásában?

– A gondolatébresztőmben három izgalmas témát jártunk körbe: Cyberbullying és formái, avagy minden, amit az internetes zaklatásról tudni kell; Influencer, blogger, vlogger, avagy hol a befolyásolás határa; Netes ismerkedés, sexting, bosszúpornó.

– A harmadik téma, osztálytól függetlenül, a lányokat szólította meg. Izgalmas beszélgetés bontakozott ki a felkínált témák mentén, és ezek az impulzusok számomra is mindig új lendületet adnak.

Nagy örömmel fogadta el

– Dr. Szalay Katalin, a Karcagi Járásbíróság elnökének meghívására vettem részt először a programban, még 2015-ben. Az volt a cél, hogy a Nyitott Bíróság sorozatot az igazságszolgáltatás területéhez kapcsolódó aktuális szakmai programmal egészítsük ki.

– Az internetbiztonság kézenfekvő téma volt, nagy örömmel fogadtam el a meghívást. A fogadtatás pedig mindenhonnan pozitívnak bizonyult. Az első meghívást újabb felkérések követték, és követik a mai napig – nyilatkozta a szakember hírportálunknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában