JÁSZAPÁTI

2018.12.19. 11:23

Szeretetcsomagokat ajándékoztak a közösség tagjai

A jászapáti Kis Szent Teréz Kamilliánus Közösség tagjai az elmúlt napokban több mint kétszáz családnak adományoztak szeretetcsomagot karácsonyra. A cselekvő szeretetet egész évben gyakorolják. Időseknek, betegeknek, nehéz helyzetben lévő családoknak nyújtanak segítő kezet, lelki gondozást.

Illés Anita

Budai Jánosné Terike néni, a jászapáti Kamilliánus Közösség önkéntese (balra) szeretetcsomagot ajándékozott Andrási Istvánnénak

Fotó: Illés Anita

A pozitív pszichológia szerint a jó cselekedet, a segítségnyújtás boldogítja az embert: azt is, aki kapja és azt is, aki adja. A Kamilliánus Közösség 1994-ben alakult meg a városban tizennyolc fővel, jelenleg huszonkét aktív tagjuk van.

Olyan idős embereket, családokat segítenek, akik egészségi, lelki vagy anyagi problémákkal küzdenek. Budai Jánosné Terike néni tizenegy éve önkéntese a közösségnek.

– Tizenkét évvel ezelőtt mentem nyugdíjba. Úgy éreztem, jó lenne valamilyen segítő tevékenységbe bekapcsolódni. Az önkéntes munka nagyon fontos részévé vált az életemnek, lelkileg feltölt, mert jó érzés másoknak örömet szerezni.

– A katolikus hit gyakorlása is motivált a jó cselekedetek felajánlásában. Szívesen veszek részt a közösség báljának szervezésében, ajándékcsomagok kiosztásában, betegek és idősek látogatásában.

– Sokszor nem is a csomag a lényeg egy-egy látogatás során, hanem a beszélgetés, odafigyelés és megértés. Az idősek megosztják velünk a problémáikat és az örömeiket is. Fontos számukra a törődés – mesélte Terike néni, akivel ellátogattunk Andrási Istvánnéhoz.

Boróka néni hálás azért, hogy a családja mindennap gondoskodik róla, de mint mondta jólesik neki, ha a Kamilliánus Közösségből is időnként jön valaki.

Budai Jánosné Terike néni, a jászapáti Kamilliánus Közösség önkéntese (balra) szeretetcsomagot ajándékozott Andrási Istvánnénak
Fotó: Illés Anita

– Régóta látogatnak már az önkéntesek. Lelkileg sok erőt kaptam tőlük, amikor évekig ápoltam a beteg férjemet.

– Örülök, hogy most is figyelnek rám és mindig jókat beszélgetünk – mondta a néni, aki megköszönte a karácsonyi szeretetcsomagot. Évek óta hagyomány, hogy a közösség segítői karácsonykor, húsvétkor szeretetcsomagot osztanak ki időseknek, nagycsaládosoknak, beteg gyermekeknek.

– Idén karácsonyra kétszáznyolc család kapott szeretetcsomagot, amit tagjaink vittek házhoz. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület pályázatán nyertünk tartós élelmiszert, ezzel sokkal gazdagabb lett az idei ajándék – mondta Kis Józsefné, a jászapáti Kamilliánus Közösség vezetője.

A „Fehér Akác” Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Idősek Otthonának lakóit is meglepték a szeretetcsomagokkal. Az intézményt egyébként rendszeresen látogatják az önkéntesek, ahol imaórát tartanak, előkészítik a szentmisét, lelki beszélgetéssel segítik az időseket.

Adományokat gyűjtöttek

A jászapáti Kamilliánus Közösség külföldi kapcsolatainak segítségével az elmúlt években több segélyszállítmány érkezett a Jászságba. Az osztrák Kamilliánus Rend jóvoltából korábban negyven darab elektromos betegágyat adományoztak a Jászberényi Szent Erzsébet Kórháznak.

Ezenkívül szintén elektromos betegágyakkal, kórházi műszerekkel, ágyneművel segítették már a szolnoki Hetényi Géza Kórházat is. Bútorfelajánlásokkal városi intézmények, közösségek életét segítették, ruhagyűjtést és ruhaosztást többször szerveztek az elmúlt évtizedekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában