TÚRKEVE

2017.10.19. 13:55

Szereti a kis szőrös állatkákat? Az ürgéket például élőben is megfigyelheti majd Túrkevén!

Különleges látványosságot jelenthet Túrkevén, a Fekete István Oktatóközpontban az az ürgeélőhely-bemutató, melyet mostanság alakítanak ki a Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársai.

A közeljövőben már élőben is megfigyelhetjük az ürgék tevékenységét az oktatóközpontban

Fotó: Mészáros János

Bár ezek a rágcsálók a természetben inkább rejtőzködni szeretnek a kíváncsi tekintetek elől, a kerítéssel védett területen lehetőségük nyílik rá a diákcsoportoknak és az érdeklődő felnőtteknek egyaránt, hogy megfigyeljék a kis állatok mindennapi tevékenységét.

A téli időszakra ugyan már nem telepítik ide az ürgéket, csak a helyüket készítették el, tavasztól azonban már látogatni lehet őket.

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület mindezzel párhuzamosan ürgetelepítést végzett az elmúlt hónapok során a Nagykunságban három, országosan védett területen.

Az ürge fokozottan védett állatunk, ám élőhelyeinek mind nagyobb arányú megszűnése miatt állománya az utóbbi időben riasztóan megfogyatkozott. Ez a rágcsáló a kerecsensólyom legkedveltebb táplálékállata, különösen a fiókanevelés időszakában.

A telepítés kettős célt szolgál: a megritkuló ürgék új életképes állományainak megőrzése és a fokozottan védett ragadozó madaraink állományainak növekedését is segítik az új ürgepopulációk.

A közeljövőben már élőben is megfigyelhetjük az ürgék tevékenységét az oktatóközpontban
Fotós: Mészáros János

Az áttelepített ürgék számára az első néhány nap kritikus, ilyenkor az új terepet még nem ismerő példányok könnyű zsákmányai lehetnek a környékbeli ragadozóknak. Éppen ezért fontos, hogy ebben az időszakban folyamatos őrzéssel biztosítsák a nyugalmat az ürgék számára, hogy kényelmesen belakhassák új élőhelyüket.

Ezért az elmúlt hetek-hónapok során folyamatosan jelen voltak az önkéntes „ürgeőrök” a területen, akik éjjel-nappal felváltva figyelték, mozgásukkal elriasztották az ürgéket veszélyeztető ragadozókat, illetve az ürgék etetéséről is gondoskodtak a kritikus időszakban.

Szilvási Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!