JÁSZKUNSÁG

2019.09.13. 19:53

Szilvaszezon: lekvárnak, befőttnek és pálinkának is jut elég

Bőséges az idei szilvatermés, a szolnoki vásárcsarnok kínálatában is már augusztus óta markánsan jelen van. Nemcsak a mennyiség több a tavalyinál, de a minőségre sem lehet panasz. Sokan számoltak be arról, hogy a kertekben roskadoztak az ágak a gyümölcsök alatt. Az időjárás kedvezett neki, vidékünkön a talaj is sokfelé ideális. Jelenleg az árak is viszonylag alacsonyak. A háziasszonyoknak tehát idén is érdemes szilvát eltenni, lekvárt főzni.

Munkatársainktól

Sárközi Béláné Margitka néni a szolnoki piacon árulja szilváját.

Fotó: Mészáros János

A szolnoki piacon most sincs hiány szilvából. Sárai Béláné Margitka néni családja Homokon gazdálkodik, a termést már 72 éve a szolnoki piacon árulja. Szilvafából is van nekik vagy ötven, kék szilva, veres szilva, magvaváló, besztercei, ringlóból sárga és kék fajtájuk is akad.

– Nagyon jó lett idén a termés, de egyik fán több, másikon kevesebb lett. A kártevőkkel nem volt gondunk, a fiaim hagyományos módszerrel lepermetezték, de az időjárás sem tette tönkre. A Besztercei fajtából nem lett olyan sok az idén. A szilva lassan már le is fog érni, a vereset mind leszedtük már a fáról.

Sárközi Béláné Margitka néni Homokon termett szilvájukat árulja a szolnoki piacon.
Fotó: Mészáros János

– Túl sok van most nálunk a szilvából, nagy részét még most fogjuk leszedni – számolt be róla az abonyi Tóth László.

– Nagyon sok kötés lett a fákon, így apróbbak a szemek, de a beltartalma mindegyiknek nagyon jó, ízletesek. Most Stanley, Besztercei és President fajtát árulok, a Topend Plust egy hét múlva szedjük. A nyár igen meleg és száraz volt, ami kedvezett a gyümölcsnek, a héten viszont ez az eső nem kimondottan jó neki, meg fognak repedni a szemek.

Kiss Andrásné a mostani hetekben folyamatosan vásárolja a szilvát.

– Van belőle bőven a piacon, folyamatosan érik, az ára sem magas. Kétszáz forintért nagyon szépet lehet kapni, így most érdemes befőzni. többféle fajtából készítek lekvárt, én látom el a gyerekeim családját is, de mi is szeretjük. Tettünk el befőttet is – mesélte a szolnoki asszony, hozzátéve, a fiatalabb generáció már nem szívesen bíbelődik ilyesmivel.

Tóth Sándor Holt-Tisza közeli hobbiján is roskadoznak az ágak a megtermett ringlószilvák alatt. Mint mondta, folyamatosan szedik, nagyon finom az idei, a kártevők sem támadták meg, pedig kevéssé helyeztek hangsúlyt a védekezésre. Elég kevés időt tudtak most a kertre szánni a szükségeshez képest, a meleg nyarat azonban meghálálta a gyümölcs.

Demény István Szolnok határában fekvő kertjében is nagyon szép lett a nagyszemű szilva, már le is szüretelte.

– Annyi termés volt rajta, hogy szakadt le az ág is, alá kellett támasztani. Az alsóbb részeken ritkítottam a gyümölcsön, föntebb nem, de így is nagyok lettek a szemek, és több termett, mint a korábbi években. Kártevő is kevesebb volt, mint lenni szokott. A szilva ízre is kiváló volt, be is főztünk belőle – fejtette ki a kerttulajdonos.

A szolnoki piacon sincs hiány szilvából.
Fotó: Mészáros János

A tiszajenői Gyapjas József szeszfőzdéjébe is elkezdődött már a szilvapálinka-főzés szezonja. Mint elmondta, amit hozzá hordanak főzetni, annak több mint hetven százaléka szilva.

– Az olyan korai fajtáknál, mint a Lepotica, már augusztus végén megkezdődött a főzetés. A későbbi érésű Stanley még forrásban van – számolt be róla a pálinkafőző mester.

– Nem tudom, mennyit fognak hozni idén, az biztos, hogy barackból többet főztem ebben az évben.

Sokféle formában felhasználható

– Jó közepes szilvaterméssel számolhatunk a megyében az idén – foglalta össze Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

– A mi vidékünk kimondottan jó szilvatermő vidék. Nagy szilvások ugyan nem jellemzőek, de kistermelőknél, zártkertekben jó lett a termés. Az ára is viszonylag alacsony. Ez azért is kedvező, mert a szilva fontos befőzési alapanyag. Igen széles körben felhasználható, említhetjük például az aszalt szilvát is, a fiatalok viszont mindezzel nincsenek tisztában, így fontos népszerűsíteni ezt a gyümölcsöt. Erre mi is felhívjuk a figyelmet agrárfórumokon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában