bemutatkozás

2020.02.17. 14:00

Szimpatizánsokat várnak a szolnoki ukrán önkormányzat tagjai

A tavaly őszi helyhatósági választáson az érintett polgárok nemzetiségi képviselőket is választottak. Szolnokon önkormányzati szinten évek óta roma, lengyel és ukrán etnikumi képviselet működik.

Mészáros Géza

Ezúttal az ukrán nemzetiségi önkormányzatot mutatjuk be. Érdeklődésünkre Balogh András elnökhelyettes beszélt szervezetükről.

– A vezetőtestületünk háromfős. Az önkormányzati elnök Parács Ljudmila, magam vagyok a helyettese, és a korábbi vezetőnk, Parács Péter Pál pedig a tagi képviseletet látja el. A Szolnoki Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat irodája a Kossuth tér 1. szám alatti, volt Néplap-székház második emeletén működik. Egyelőre nincsen kapacitásunk a fogadóórák megtartására, ezért, aki akar, biztosan megtalál bennünket. Erre tulajdonképpen kérünk is minden, a városban élő, vagy dolgozó személyt, illetve az ukrán kultúrával szimpatizáló illetőt.

– Egykoron harmincöt fős volt a taglétszámunk, velük az együttműködést szeretnénk felfrissíteni, az újonnan jelentkezőkkel pedig kialakítani. A közelmúltban megalkottuk 2020 első félévi munkatervünket, amely tulajdonképpen egy koncepció, s az idő előrehaladtával bármikor bővíthető a programjavaslat. Az már biztos, hogy február 26-án tizenhét órától, Parács Péter szervezésében egy ismerkedési esttel összehangolt könyvbemutatót tartunk az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ emeleti helyiségében, ahová egyébként mindenkit szeretettel várunk. A kötet Olesz Volja ukrán író Zavirjuha, azaz Hóvihar című történelmi családregénye, mely az 1932-’33-as nagy ukrajnai éhínség idején játszódik Kelet-Ukrajnában.

– Nem titkolt célunk, hogy megerősítsük az ukrán képviseletet a megyeszékhelyen, illetve a kistérségben – tájékoztatta lapunkat Balogh András elnökhelyettes.

A szolnoki ukrán önkormányzat (balról): Balogh András, Parács Ljudmila és Parács Péter Pál
Fotó: Beküldött fotó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában