Festészet

2020.03.06. 19:00

Szolnok szépségeit mutatja meg a könyvtár legújabb kiállítása

„Szolnoki mozaik” címmel nyílt kiállítása kedden délután Csőke Erzsébet Zoénak, a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtárban.

Szoljon.hu

Csőke Erzsébet és Dr. Pókász Endre

Forrás: Szoljon.hu

A megnyitóünnepség a BibliotéKar zenés előadásával kezdődött, akik három dallal szórakoztatták a hallgatóságot. Ezt követően Dr. Pókász Endre történész mondott beszédet, melyben Erzsébet festményeiről árult el részleteket.

Megtudhattuk tőle többek között azt is, hogy a kiállított alkotások viszonylag frissek, egy-két évesek. A festményeken a természet megjelenése dominál, illetve azokat nézve elfog minket egyfajta magaslati érzés, mintha egy toronyból szemlélnénk a festett tájat, vagy épületet.

A BibliotéKar előadása
Fotó: Szoljon.hu

– Meglepődtem mikor megtudtam, hogy Erzsébet a festményei vázlatát golyóstollal készíti, indoklása szerint azért, mert így már nincs lehetősége a hibázásra. Mindez hozzátartozik a művészi filozófiájához – ecsetelte Dr. Pókász Endre.

A művész kiállításaira jellemző, hogy a képek között szerepel egy önarckép, egy önéletrajzi leírás, illetőleg egy önvallomás is.

A megnyitó végén maga Csőke Erzsébet – aki egyébként képző- és iparművész, emellett tanár is – osztotta meg gondolatait a kiállított alkotásokkal kapcsolatosan.

Csőke Erzsébet és Dr. Pókász Endre
Fotó: Szoljon.hu

– Túl sok feszültség van a mai világban, a festményeimmel ezt szeretném oldani. Boldogságot, nyugalmat és kiegyensúlyozottságot szeretnék közvetíteni a képeimmel. A munka legnagyobb részét odakinn a természetben végzem, odahaza már csak az utómunkára kerül sor – zárta szavaival a rendezvényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában