Országos Diákparlament

2020.02.06. 20:00

Szolnoki diákok is részt vettek a javaslati pontok kidolgozásában

A közelmúltban tartott ülést az Országos Diákparlament Székesfehérváron.

Szabó Lilla Laura

Fotó: Simon Erika

Az eseményen részt vevő fiataloknak lehetőségük nyílt megvitatni legfontosabb kérdéseiket és problémáikat. Ezenfelül az általuk megfogalmazott igényeket, javaslatokat pontokba szedve szintén továbbíthatták a döntéshozók felé.

Megyénkből több diák is megjelent a háromnapos ülésen. Országosan összesen kétszáztizenhét tanuló képviselte társait, akik közösen szavaztak meg negyvenöt pontot. A lista számos területet érintett. A diákjogok pontosabb és szélesebb körben történő ismertetése mellett a tanárokat védő intézkedések lehetőségeiről, az iskolai környezet javításáról is tettek javaslatokat.

– Az Országos Diákparlamentben megválasztottak a tizennyolc tagú szerkesztői bizottság tagjává. Ez a csapat dolgozta ki a negyvenöt pontot, amelyeket a diákparlament később elfogadott. A következő lépésben az állami döntéshozók vitatják meg ezeket, az Országos Diáktanáccsal együtt – mesélte Pethő Kinga, a Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium tizedik osztályos tanulója, DÖK-elnöke és az Országos Diáktanács tagja. Hozzátette, hogy komoly feladatot jelentett az egyeztetés, ugyanis egy egész estén át fogalmazták és csiszolták a sorokat. Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere, valamint Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár is segítségükre volt.

Megyénk fiataljai is képviselték a tanulók érdekeit Székesfehérváron, az Országos Diákparlamentben
Fotó: Simon Erika

– Nagyon jó érzés részt venni egy ilyen eseményen. Igazán felemelő látni, hogy milyen összetartóak tudunk lenni – tette hozzá Molnár Krisztina, a Szolnoki SzC Vásárhelyi Pál Közgazdasági, Egészségügyi és Turisztikai Két Tanítási Nyelvű Szakiskolájának tizedik évfolyamos tanulója. Krisztina a Városi Diákok Tanácsának a tagja is.

– Az országos eseményt egyébként egy minden megyében megrendezett megyei diák­parlamenti ülés előzte meg. A megbeszélésen az általános és középiskolások megfogalmazták a diákokat érintő kérdéseiket, problémáikat, és társaikat képviselve fejtették ki ezeket – vette át a szót Pakai Patrícia, a Magiszter Fényes Adolf Szolnoki Gimnáziuma Művészeti Szakgimnáziumának és Alapfokú Művészeti Iskolájának tanulója, DÖK-elnöke. A tizenegyedik évfolyamos lány elmondta, hogy a megyei ülésen megjelentek azok a diákok is, akik szerettek volna részt venni az országos eseményen. Titkos szavazással választottak ki tizenkét személyt, akik közül végül heten képviselték megyénket.

A fiatalok arról szintén meséltek, hogy a diák­ön­kor­mány­zati tagoknak igen komoly feladataik vannak. Gyakran kell feláldozniuk a szabadidejüket, hogy érdemben képviselhessék a tanulók ügyeit.

– Aki lelkes, nem munkaként fogja fel. Iskolai szinten is nagy dolog hallatni a hangunkat, ám a városi tagság és az Országos Diákparlamenten való részvétel még inkább felelősségteljes feladat. Megnyugtató a tudat, hogy komolyan tárgyalhatunk a fontos témákról, és komolyan veszik a kéréseinket, javaslatainkat – összegezte Fehér Kitti, a Varga Katalin Gimnázium tizedik osztályos diákja és a kollégium DÖK-elnöke, aki maga is részt vett az Országos Diákparlament ülésén.

Adnak a fiatalok véleményére

A közelmúltban az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával és további szervezetekkel való egyeztetés után indítványozta, hogy a nyelvvizsga-követelmény kikerüljön a felsőoktatási felvételi elvárások közül. Javaslatként pedig a felsőoktatási tanulmányok első évének végét jelölték meg haladékként. Végül nem lesz bemeneti feltétel a nyelvtudást igazoló bizonyítvány.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában