PARTNERSÉG

2017.10.17. 14:00

Szövetkeztek a dolgozni vágyó nyugdíjasokért – szükség van a munkájukra

Partnerségi megállapodást kötött hétfőn a COOP és a szolnoki Bizalom Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet, melynek keretében új típusú foglalkoztatási formáról, s a szövetkezet új irodájának működéséről tájékoztattak az esemény házigazdái és vendégei egyaránt.

A vezetők a nyugdíjas-szövetkezetek előnyeit hangsúlyozták a megnyitó alkalmából

Fotó: Mészáros János

– Ma Magyarországon kezd elfogyni a munkaerő, így elérkeztünk oda, hogy azon gondolkodjunk, honnan lehetne munkaerőt biztosítani – kezdte hétfőn az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban rendezett sajtótájékoztatót Szalay Ferenc polgármester, aki beszédében hangsúlyozta, mára átfogó problémává vált a munkaerőhiány, melynek megfékezésére jó példát jelenthetnek a nyugdíjas-szövetkezetek.

A polgármester a város COOP-pal való jó kapcsolatáról is szót ejtett.

– Folyamatos együttműködésben állunk a céggel, melyhez nagyon jó viszony fűzi Szolnokot. Úgy gondolom, mindig a közös gondolkodás az, amellyel előre tudunk lépni – tette hozzá.

Bodnár János, az újonnan megalakult Bizalom Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet igazgatóságának tagja az eddig eltelt működési időszak eredményeiről számolt be.

– Az a tapasztalat, hogy a nyugdíjasok jelentős része szeretne aktívan részt venni a munka világában. Ezt ismerte fel a kormány, amikor ezt a társulási formát hozta létre, és szabályozta a nyugdíjas-szövetkezetek működését.

– Szövetkezetünk szeptember 16-án kezdte meg tevékenységét, s immár száznál is több tagot tartunk számon – avatott be a részletekbe, majd elmondta, a munkák iránt érdeklődők a jövőben a Baross utca 6. szám alatt tájékozódhatnak a lehetőségekről.

A Szolnokon megalakult nyugdíjas-szövetkezet felé az első megbízások a COOP Szolnok Zrt. részéről érkeztek, így nem csoda, hogy a felek egy partnerségi megállapodás megkötését szorgalmazták.

Megtudtuk, nyugdíjas-szövetkezet tagja az a személy lehet, aki a száz forint vagyoni hozzájárulást megfizeti, valamint aki a szövetkezeten keresztül kiközvetítésre kerül egy munkáltatóhoz.

Szövetkezeti tag pedig addig lehet tag, amíg szövetkezeti keretek közt munkát végez. A nyugdíjas-szövetkezet által megbízott munkaerő esetében a munkaadók mentesülnek az olyan terhek megfizetése alól, mint a huszonkét százalékos szociális hozzájárulási adó, a másfél százalékos szakképzési járulék, valamint az 55 év feletti munkavállalók esetén a havi bruttó bér 100 ezer forintig terjedő részére a tizenegy százalékos szociális hozzájárulás.

A vezetők a nyugdíjas-szövetkezetek előnyeit hangsúlyozták a megnyitó alkalmából
Fotós: Mészáros János

Fekete Tibor, a COOP Szolnok Zrt. elnök-vezérigazgatója a foglalkoztatással kapcsolatosan kijelentette:

– Nem azt gondoljuk, hogy a nyugdíjasokkal lehet teljes egészben megoldani a foglalkoztatást, hiszen a fiatalokat is szeretnénk támogatni. Látni kell azonban, hogy a fiatalok a szakmát azoktól tudják csak igazán megtanulni, akik hosszú ideje az adott területen tevékenykedtek – beszélt a törvényi szabályozás jelentőségéről a cégvezető.

– A nyugdíjba vonulók újra közösségre találhatnak, erre is jó válasz ez a kezdeményezés – vette át a szót dr. Kállai Mária megyei kormánymegbízott, aki szerint a nyugdíjas-szövetkezetek által kétmillió nyugdíjas anyagi és erkölcsi támogatása válhat biztosítottá.

A sajtótájékoztató befejezéseként a résztvevők megtekinthették a város nyugdíjas-szövetkezetének közelmúltban megnyitott, Baross utcai irodáját.

A friss nyugdíjasok érdeklődnek

– Tagjaink közt a legtöbben nem szeretnének nyugdíjasként munkát vállalni – mondta el érdeklődésünkre Deák Jánosné, a Szolnok Városi Klubok és Nyugdíjasok Érdekvédelmi és Kulturális Egyesületének elnöke. – Egyesületünkben ugyanis 72 év az átlagéletkor, mindenki hosszú éveket töltött munkával, így nem véletlen, hogy a pihenés kerül előtérbe. Úgy vélem, a friss nyugdíjasok számára lehet igazán jó a kezdeményezés, a mi sorainkban azonban főként idősebb tagok jellemzők – mondta.

Hartai Gergely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!