folyamatos fejlesztések

2020.04.22. 14:00

Támogatást kap a Jászkunság – újratöltve a Magyar Falu Program

Megyénkben ötvenhét ötezer, vagy ez alatti lakosságszámú település pályázhatott a Magyar Falu Program tavalyi alprogramjaira. Végül százharmincöt kérelmet támogattak 1,4 milliárd forint összegben. Idén ismét pályázhatnak a térségi települések. Arról tájékozódtunk, mely területeken használnák ki leginkább a fejlesztési lehetőségeket az egyes községek.

Munkatársainktól

Tiszainokán nemrég egy új falugondnoki autót is be tudtak szerezni a Magyar Falu Program keretében. Képünkön a pillanat, amikor Kiss Erzsébet Eliza, a település polgármestere átadta a jármű kulcsait a falugondnoki szolgálatot ellátó Nagy Jánosnak

Forrás: Beküldött fotó

Az előző esztendőben például huszonkét település kapott támogatást új, korszerű orvosi eszközök beszerzésére több mint ötvenegymillió forint értékben. Emellett százharmincmillió forintot nyertek el a megyei falvak önkormányzati tulajdonú utak felújítására és mintegy százhetvenötmillió forintot a nemzeti és helyi identitástudat erősítését támogató eseményekre, kulturális intézmények tereinek építésére, felújítására, közösségszervező személy foglalkoztatására. Közel hatvanmillió forintot pedig a közterületek karbantartását segítő eszközfejlesztésre költhettek.

Mindezeken kívül háromszáztízmillió forintot közfeladatot ellátó személyek, háziorvosok számára, szolgálati lakás kialakításának támogatására költhettek el a program jóvoltából a pályázó települések. Közel nyolcvanmillió forintból újulnak meg a megyei orvosi rendelők, százkilencvenmillió forintból az óvodák, és csaknem tizennyolcmillió forintból a polgármesteri hivatalok. A településeken lévő helyi egyházi közösségek több mint kétszáztizenötmillió forintot nyertek megyei szinten közösségi terek fejlesztésére.

Tiszainokán nemrég egy új falugondnoki autót is be tudtak szerezni a Magyar Falu Program keretében. Képünkön a pillanat, amikor Kiss Erzsébet Eliza, a település polgármestere átadta a jármű kulcsait a falugondnoki szolgálatot ellátó Nagy Jánosnak
Fotó: Beküldött fotó

Megtudtuk, a tiszazugi településeken a pályázatok beadását egy térségi egyeztetés előzi meg. Akadnak falvak, ahol az út, másoknál a szolgálati lakás vagy az orvosi rendelő felújítása vált indokolttá az elmúlt években.

– Ezer dologra lenne szükség – válaszolta hírportálunk megkeresésére Kiss Erzsébet Eliza, Tiszainoka polgármestere.

– Idén az orvosi rendelő energetikai felújítására és a művelődési házunk külső szigetelésére adunk be pályázatot, valamint az útfelújítás is a tervek között szerepel. A kistelepülések esetében tízmillió körüli összeget lehet nyerni a Magyar Falu Programban – magyarázta a falu vezetője, aki maga gyűjti az ajánlatokat és írja a pályázatokat.

Tiszakürtön is benyújtják a szükséges papírokat útfelújításra. A közterületek karbantartásához szükséges eszközre is pályáznak idén, a tervek szerint önjáró fűnyírót vásárolnak majd.

– Van két olyan földes utunk, melyek eső esetén szinte hetekig járhatatlanok, ezekre igényelnénk tízmillió forintot. A kivitelezővel felmérettük a költségeket, úgy tűnik, beleférünk a keretbe. Várjuk a terveket, minden más dokumentum készen áll a beadásra – mondta dr. Kiss Györgyné, Tiszakürt polgármestere, aki a szolgálati lakásról és a játszótérről is szót ejtett.

– A lakásban jelenleg a jegyző lakik, energetikai korszerűsítésre szorul. A Magyar Falu Programban kicserélnénk a nyílászárókat, a kazánt, ha beleférne még a radiátorokat is. A játszóterünk elemei is elavultak és kopottak, ott is nagy felújításra lenne szükség. Erre az óvodaudvar-pályázatban lesz lehetőségünk – mondta a falu vezetője. Hozzátette: idén még el is készülhetnek a beruházások.

– Most adjuk be a pályázatot, hárommillió forintból orvosi eszközöket vásárolunk majd – vette át a szót Varga József, Rákócziújfalu polgármestere, aki a falu egészségházának korszerűsítését is indokoltnak tartja.

– Tavaly folyamatosan javítani kellett a kazánt, de egyéb szempontokból is elengedhetetlen a felújítás. A csapadékvíz elvezetése sem megfelelő. Pocsolyák alakultak ki, ezek télen többször meg is fagytak, de a burkolati elemek jó részét is javítani kell. Összesen tizenegymillió forintra pályázunk majd – részletezte.

Mezőhéken tavaly a falugondnoki gépjármű cseréjét szerették volna megvalósítani a program segítségével.

– Sikeresen pályáztunk, a beszerzés lenne a következő lépés. Idén a művelődési ház felújítását és egyéb útfelújításokat helyeztünk kilátásba. Bízunk benne, hogy ezekre is lehetőségünk nyílik a pályázat segítségével – részletezte Fórizs Ágnes Karolina, a település polgármestere.

Számítógép, nyomtató és munkagépek: Pest megye déli szegletében is megvan a helye a támogatásnak

Kőröstetétlenen ezúttal is élnek a pályázat adta lehetőségekkel. Pásztor Imre polgármester közölte, az ez évi programban is van lehetőség járdafelújításra. A támogatást építőanyagra adják, a munkadíjat viszont már az önkormányzatoknak kell hozzátenniük.

– A Kossuth Lajos utcában szeretnénk járdát építeni, mely mintegy kétszáz méter hosszú és másfél méter széles lenne. Régen ezen a területen kiterjedt belvíz volt, ezért mára teljesen tönkrement a felület – fűzte hozzá a falu első embere. Majd kiemelte, a közeli Sport út felújítását is célul tűzte ki a hivatal. A helyszín jelenleg makadámút, aminek helyére aszfaltburkolatot képzelnek el.

– Szeretnénk ugyanakkor orvosi eszközökre, a rendelőben szükséges monitorra, számítógépre és nyomtatóra is pályázni. Mindezekre hárommillió forintig van lehetőségünk. Emellett bútorzatot és székeket tervezünk a váróterembe, valamint a védőnői ellátás eszköztárát fejlesztenénk, például pelenkázóasztallal is – taglalta Pásztor Imre.

Azt is elárulta, hogy a falu nagy hasznát venné egy felülős fűnyírónak, melyet a tavalyi pályázat során nem sikerült elnyerniük. A közterületek rendezésére szolgáló munkagép beszerzésére ezért újra pályáznak majd.

Tetétlenen legutóbb – ez utóbbit leszámítva – szinte valamennyi elképzelés megvalósulhatott. Sikerült támogatást nyerniük a művelődési ház vizesblokkjának felújításához, orvosi eszközökhöz, a ravatalozó rendbetételéhez, járdaépítéshez, de az óvodaudvar játszóeszközeinek beszerzéséhez is.

Örményes tavaly több pályázaton is nyert a programon belül. Az óvoda udvarának felújítására mintegy ötmillió forintot, a temető rendezésére egymillió forintot, illetve másfél milliót a belterület karbantartásához szükséges eszközök beszerzésére.

– Eredetileg már a tavasz beköszöntével elkezdődtek volna a munkálatok, de egyelőre kivárunk a megvalósítással. Legalábbis addig, ameddig a koronavírus-járvány tetőzik, nem kezdünk bele a munkálatokba. Ám az év végi határidőre biztosan elkészülünk ezekkel a beruházásokkal – mondta Török Tamás polgármester.

Tiszapüspöki, ahogy tavaly, idén is több tízmillió forint értékben pályázik.

– Tízmillió forintra pályázunk a belterületi útjaink karbantartására. Természetesen nem biztos, hogy a teljes összeget sikerül elnyerni, de ennyiből már becsületesen rendbe lehetne tenni Tiszapüspöki útjait. Emellett további orvosi eszközök beszerzésére és járdafelújításra is pályázunk, utóbbiról tavaly sajnos lecsúsztunk. Aktuális még a közterületi játszóterünk felújítása, bővítése, hiszen ezt tizenöt éve nem tudtuk megtenni.

– Emellett fontosnak tartom a közösségi terek fejlesztését, ami esetünkben a művelődési ház vizesblokkjának megújítását és a világítás korszerűsítését jelenti. Emellett egy útpadka-takarító gépet is szeretnénk beszerezni – sorolta a tételeket Bander József polgármester. Hozzátette, hogy ezeket a pályázatokat a település jó lehetőségnek tartja, ennek ellenére igyekeznek mindig mérlegelni a szükségességét, és felállítani a fontossági sorrendet.

A kőröstetétleni művelődési ház vizesblokkjait is ebből a pénzből hozták rendbe – mutatja Pásztor Imre
Fotó: Hartai Gergely

Tiszasülyön ugyancsak kiaknáznák az új pályázati lehetőségeket. Mint Nagy Richárd polgármester Facebook-olda­lán is közzétette, a most kiírt Magyar Falu Programban a Dózsa György út aszfaltozására nyújtanak be pályázatot, e projekt tervezése, előkészítése most van folyamatban.

Tószeg önkormányzata a program keretében már elnyerte az óvoda fűtéskorszerűsítését és részleges felújítását, mintegy harmincmillió forint összegben.

– Most pályázunk a művelődési ház felújítására és külterületi útkarbantartásra – mondta el érdeklődésünkre dr. Gyuricza Miklós polgármester.

Nagykörűben a településvezető arról számolt be, orvosi eszközökre, egyházi közösségi tér kialakítására és útfelújításra pályáznak.

– A tervek között szerepel a temető infrastruktúrájának fejlesztése, valamint az önkormányzati tetőszerkezet felújítása is – összegezte Túri Tibor.

Aszfaltozásra fordítják a tavaly elnyert pénzt a jászsági faluban

A Magyar Falu Program keretében tavaly elnyert pályázati támogatásból a napokban elkezdődtek Jászdózsán a József Attila utca felújításának munkálatai.

– A program idei első félévében szintén önkormányzati belterületi út aszfaltozására nyújtottunk be pályázatot. A Kossuth Lajos és a Táncsics Mihály utca felújítását szeretnénk majd megvalósítani – tájékoztatott Baranyi Sándor, Jászdózsa polgármestere.

Jászboldogházán az egészségház belső felújítását tervezik, jelenleg a beruházás terveinek előkészítése zajlik.

– Az egészségháznak ugyanis van egy olyan üresen álló része, mely nincs kihasználva. Ezt az épületrészt szeretnénk belülről rendbe tenni, felújítani. Ez lehetőség szerint különböző szolgáltatásoknak biztosíthat majd helyet. Ehhez mintegy tizenkétmillió forint pályázati támogatást igényelnénk a falvakat támogató programban – beszélt a tervekről Szűcs Lajos, az ezerhatszáz lelkes Jászboldogháza első embere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában