SZOLNOK

2017.11.12. 14:15

A tehetséges szolnoki fiatal több versmondó versenyt is megnyert már

Legutóbb Csokonai Vitéz Mihály: A hévség című versével nyűgözte le a zsűrit a napokban rendezett Verseghy szavalóversenyen, olyannyira, hogy tizennégy induló közül az első helyen végzett.

Horváth Ábel Olivér gyakran olvas és szaval verseke

Fotó: Csabai István

Az ítészek szerint kimagaslott a mezőnyből Horváth Ábel Olivér produkciója.

– Egészen kicsi korom óta nagyon szeretek verset mondani, szeretek szerepelni – mesél a kezdetekről Ábel.

A decemberben tizenhat éves fiatalembernek nem a Verseghy versmondó verseny volt az első sikere, kétszer indult már a Megavers című tehetségkutatón is, ahol először a harmadik helyezést érte el, majd, amikor másodjára indult, meg is nyerte azt.

Pedig akkor még mondhatni, tényleg egészen fiatal volt, tizenkét éves. A jelenleg a Tiszaparti Gimnázium kilencedik évfolyamán tanuló Ábelnek a színpad sem ismeretlen, kétszer állt már a világot jelentő deszkákon.

– A Jézus Krisztus Szupersztárban és a Légy jó mindhalálig című darabban játszhattam, mint gyermekszereplő, nagy élmény volt számomra a színház világát belülről is megismerni – emlékszik vissza.

A színpad meg is fertőzte a fiatalembert, aki a gimnázium elvégzése után szeretne a Színház- és Filmművészeti Egyetemre felvételizni.

– Ez a világ áll hozzám a legközelebb – mondja. – Szerintem sok kitartás, önbizalom és a versek szeretete kell hozzá, bár egyelőre még nem nagyon tudom, mi minden még – gondolkodik el.

A versek szeretete mindenesetre már megvan, kedvenc költője Reményik Sándor, de Mécs Lászlót és Sík Sándort is szívesen olvas és szaval.

Horváth Ábel Olivér gyakran olvas és szaval verseke
Fotós: Csabai István

– Idáig kétszer játszottam színdarabban, azt is nagyon élveztem, de a versmondást kifejezetten szeretem, olyankor minden figyelem rám irányul, és át tudom adni, ami bennem van – válaszol arra, hogy a színdarab vagy a versmondás áll-e hozzá közelebb.

A művészet szeretete nála a családból is gyökerezik, édesanyja irodalomtanár, drámapedagógus, aki őt és a tehetséges fiatalokat szokta felkészíteni a versenyekre. Jelenleg is zajlik a munka, Horváth Ábel Olivér az Arany János országos versmondó verseny egyik területi döntőjén indul, melyet jövő héten rendeznek Miskolcon.

M. R. E.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!