Jászkunság

2020.02.01. 07:00

Térségünkben hatalmas károkat okozott a cianidszennyezés

A tiszai cianid­szennyezést az elmúlt évtizedek legnagyobb környezeti katasztrófájaként tartjuk számon, melyre máig sokan emlékeznek a megyénkben és azon túl is.

Hartai Gergely

Forrás: MW-Archív

Immár két évtizede annak, hogy 2000. január 30-án a nagybányai Aurul bányavállalat létesítményéből 100 ezer köbméter cianid- és nehézfémtartalmú szennyvíz jutott be a vízi élővilágba, pótolhatatlan károkat okozva ezzel a Tiszán.

A Tisza-tavon gyorsan látható lett a katasztrófa mértéke, amikor megjelentek a vízen a haltetemek
Fotó: MW-Archív

Tiszafüredet február hetedikén kora reggelre érte el a cianidszennyeződés, tudósított lapunk a húsz évvel ezelőtti eseményekről. A térség időben felkészült a védekezésre, vasárnap este összeült az operatív munkacsoport, amely Tiszafüredtől Tiszaburáig irányítja a munkálatokat. Arról is szóltak akkoriban a hírek, hogy öt lajtos kocsit indított el aznap Szolnokra a Fővárosi Közterület-fenntartó Részvénytársaság a Szolnoki Víz- és Csatornaművek Koncessziós Rt. kérésére, a megyeszékhely biztonságos ivóvízellátása érdekében.

A megyeszékhely lakói az artézi kutaknál vettek vizet, amíg a szennyezés levonult a folyón
Fotó: MW-Archív

Az eseményeket a külföldi sajtó is figyelemmel kísérte. A BBC brit hírcsatorna korabeli tudósítása szerint a csernobili atomerőműben történt szerencsétlenség után a tiszai cianidszennyezés volt napjaink legnagyobb környezeti katasztrófája.

Fotó: MW-Archív

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában