TISZADERZS

2017.11.21. 06:59

Tiszaderzs díszpolgára lett néhai Ábrahám Antal – egy utcát is elneveztek a lelkészről

A reformáció ötszázadik évfordulója alkalmából díszpolgári címet adományozott Tiszaderzs önkormányzata a község egykori, máig rendkívüli tiszteletben álló lelkészének, Ábrahám Antalnak.

A posztumusz kitüntetést a néhai lelkipásztor két fia október végén vehette át, egy ünnepség keretében.

Sokan emlékeznek még a község reformátusai közül Ábrahám Antalra, aki közel harminc évig szolgált a Tisza-parti településen. Megszenvedte az 50-es évek politikai viharát, mint prédikátor és egyházi tisztviselő, az akkori rendszer pártkatonáinak folyamatos céltáblája volt. Bár idejekorán elhunyt, nevét máig nem feledte a község.

– Polgármester asszony keresett meg és tájékoztatott a képviselő-testület döntéséről, így értesültünk arról, hogy édesapámat Tiszaderzs díszpolgárának választották – idézte fel a friss emléket Ábrahám Tamás, a néhai lelkipásztor egyik fia.

– Hárman voltunk testvérek, de az ünnepségen már csak ketten lehettünk jelen. Én Tiszafüreden, a bátyám Zebegényben él. Az ő lánya dr. Ábrahám Márta hegedűművész, aki koncertet is adott Tiszaderzsen – folytatta.

A díszpolgári cím ünnepélyes átadása egy ünnepi testületi ülés keretében történt, ahová meghívták Ábrahám Antal fiait és leszármazottait, családjukat és unokáit. Az eseményen tiszteletét tette Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke is.

Az emléklapok és emlékérmek átadása után átvonultak a református templomba, ahol 28 éven át szolgált Ábrahám Antal. Fodor Gusztáv református lelkész, lelkészigazgató szolgálata után az ünnepelt unokája, dr. Ábrahám Márta koncertje következett.

A helyiek mindig elismeréssel szólnak Ábrahám Antalról. Munkáját és családját ma is tisztelet övezi a faluban. Korábban egy utcát is elneveztek róla, sírját rendszeresen gondozzák.

A két Ábrahám testvér vette át a posztumusz díjat
Forrás: Beküldött fotó

– A család nagyon hálás azért, hogy a parókia utcáját, az egykori Marx Károly utat, édesapám tiszteletére Ábrahám utcának keresztelték át. Akárhányszor a temetőben járunk, mindig azzal szembesülök, hogy a sírja gondozott, virágot visznek rá a helyiek. Ez nagyon jólesik – fogalmazott Ábrahám Tamás.

Fiai büszkék édesapjukra, aki az 1950-es és 60-as években számos megpróbáltatáson ment keresztül. A rendszer nyomás alatt tartotta, de ezt ő jól tudta kezelni. Még a forradalom idején is elővették, azzal vádolták, hogy a szószékről lázít, és forradalmi hangulatot kelt. Gyermekei előtt példamutató és szigorú volt. Sokat tanultak tőle, amit később felhasználhattak életük során.

– Szigorú volt velünk, de áldom érte, mert szükségünk volt rá. Elevenek voltunk mindhárman – fűzte hozzá Ábrahám Tamás.

Öt nyelven beszélt

Ábrahám Antal 1914-ben született Kiskunhalason. Édesanyja nevelte, édesapja a háborúban esett el. Öt nyelvet beszélt, nagyon művelt volt, otthon tekintélyes könyvtárat gondozott. Teológiát végzett, majd megfordult többek között Szentesen és Törökszentmiklóson.

1952-ben helyezték át Tiszaderzsre. Érdekesség, hogy szinte sosem volt beteg, nem járt orvoshoz, de 1980 novemberében infarktus vitte el. A református egyházban és a közéletben végzett munkáját a település nagy becsben tartja.

Ujvári László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!