TÚRKEVE

2019.09.15. 07:00

Tízéves szolgálatáért köszöntötték a helyi lelkészt

Tíz éve áll a gyülekezet és Túrkeve szolgálatában Kereszti Roland református lelkész. Munkáját, szorgalmát városszerte elismerik, tisztelik. Ebből az alkalomból szervezett számára ünnepi köszöntést a helyi gyülekezet.

Szabó Lilla Laura

Minden eredménynek nagy jelentősége van, és hálát adunk érte – mondja Kereszti Roland.

Fotó: Mészáros János

– Nagy meglepetés volt ez nekem, egyáltalán nem számítottam rá. A tagok teljes titokban készülődtek, ami a mai információáradatban nagyon nagy szó. Tényleg nem vettem észre semmit! – mesélte a lelkész, aki családjával éppen tíz éve költözött Túrkevére, a gyülekezet hívására. Azóta sok minden történt, éppen ezért néha szükséges megállni egy pillanatra, és visszatekinteni az elmúlt időszak eseményeire. Az elismerés pedig kifejezetten jóleső számára.

– A lelki élettel kapcsolatos feladatok, az intézmények működtetése, az épületrendszerek felújítása mind sok időt és energiát igényelnek. Hála Istennek, nagyon jó közösséggel működünk együtt, mindenki munkájáért hálás vagyok. Persze remek érzés volt a köszöntés, szükség van az ilyen visszaigazolásokra is – magyarázta.

A hálaadó istentiszteleten Koncz Tibor, a Nagykunsági Református Egyházmegye esperese hirdetett igét. Az egyházközség gondnoka, Szabó Mihály nyújtotta át a meglepetés ajándékot Rolandnak, egy új palást képmását. Vida Tamás polgármester a város nevében adta át jókívánságait. A gyülekezet énekkara szintén köszöntötte a lelkészt, méghozzá egy kánonnal. Ennek a próbáit legalább akkora titokban szervezték, mint magát az eseményt.

– Megtisztelő ajándékot kaptam, ami egyelőre szimbolikus. A palást elkészítésére felkértem Kiss Árpádnét, a neves debreceni palástkészítő népi iparművészt. A hölgy egyébként a Népművészet Mestere címet is viseli! A lelkészi palástok különleges darabok. Méretre készülnek, az anyagok, díszítések egyedi kívánságok alapján születnek, gyönyörű végeredménnyel. Időbe és sok próbába telik, mire elkészül, ez pedig csak fokozza a jelentőségét.

Minden eredménynek nagy jelentősége van, és hálát adunk érte – mondja Kereszti Roland.
Fotó: Mészáros János

A gyülekezet a lelkész feleségét, Keresztiné Bácskai Melindát szintén köszöntötte, hiszen a családi háttér biztonsága, meghittsége a legnagyobb kincsek egyike. S hogy a lelkipásztor az elmúlt tíz évből mit emelne ki?

– Nehéz volna csak egyetlen dolgot kiragadni, hiszen sok célért küzdöttünk már, amiket végül megvalósítottunk, vagy éppen folyamatban vannak. A legapróbb eredményeknek is nagy jelentősége van, és hálát adunk értük. Azért különösen, hogy mindig akkor érkezik a segítség, amikor kell. Az erőt és kitartást pedig a Jóistennek köszönöm!

Mindig fekete színűek

A református egyház egyszerűsége a lelkipásztorok liturgikus öltözékében is megnyilvánul. Többféle elképzelés létezik a kialakulásáról. Az egyik szerint a palást a lelkész tudományokban való jártasságának a kifejezésére szolgál. Ezért elsősorban nem az egyházi méltóságot, hanem a szolgálatra való felkészültséget hivatott kifejezni. Mintájában, anyagában minden darab más és más, ám kivétel nélkül fekete színben készülnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában