Kiállítás

2019.06.06. 19:56

Több mint kétszáz régi képeslapot állítottak ki Cegléden

Ezekben a napokban nyílt meg a város Kossuth Múzeumának képeslap-kiállítása, mely a kezdetektől napjainkig vonultatja fel a legjellegzetesebb helyi darabokat.

Hartai Gergely

Sokan voltak kíváncsiak a megnyitóra.

Fotó: Kisfaludi István

A különleges képmustra apropóján Reznák Erzsébetet, az intézmény igazgatónőjét kérdeztük a tárlatról. Mint mondta, a legelső ceglédi képeslapot 1898-ban adták ki, az eddigi legutolsót pedig 2018-ban.

A nagyközönség ez alkalommal mintegy kétszázhuszonkét képeslapot tekinthet meg. A gyűjteményt pedig úgy állították össze, hogy a jellegzetes ceglédi helyszínekről készült képeslapok kerüljenek közszemlére.

– A legtöbbfajta képeslap a Kossuth-szoborról készült, egészen pontosan hetvenhétféle kiadás van róla. Azt is tudjuk, hogy 1902-ben jelent meg róla az első és tavaly a legutolsó kiadás – taglalta az intézményvezető.

Hozzátéve, hogy emellett sokféle képeslap jelent meg a Kossuth Gimnáziumról, a városházáról, de a református templomról is. Mi több, az első világháború előtt még kocsmát is megörökítettek az efféle képi emlékeken.

Azt is megtudhattuk, hogy az idők során a világ minden tájára küldtek a ma már muzeálisnak mondott ceglédi lapokból. Legtöbbjüket azonban az egykori Osztrák–Magyar Monarchia településeire címezték. Így például Bécsbe is jutott néhány belőlük.

Sokan voltak kíváncsiak a megnyitóra.
Fotó: Kisfaludi István

– Körülbelül tíz éve tapasztalom, hogy a képeslapok kezdenek kimenni a divatból, hiszen az internetnek köszönhetően mostanra nagyon megcsappant irántuk a kereslet. Ennek ellenére nem mondanám, hogy a képeslapok korszaka teljesen véget ért.

– A régi darabokat például még mindig szívesen nézegetik az emberek… – folytatta Reznák Erzsébet. Miután hangsúlyozta, az első képeslapokra alig lehetett üzenetet írni. Úgy tervezték ugyanis őket, hogy jórészt csak a címzett adatai férjenek el rajtuk. Ez persze sokszor nem zavarta az embereket, és oda írtak, ahová tudtak. A ma is ismert szabvány végül 1905-ben alakult ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában