GALÉRIA+VIDEÓ

2018.11.14. 11:25

Több száz diák szavalt egyszerre a magyar nyelv napján Szolnokon

Mindenkinél ott van a vers? Gyertek kicsit közelebb! – hangzott még néhány utasítás a szervezőktől a diákságnak kedden délelőtt tizenegy óra előtt néhány perccel, a megyeszékhely Kossuth terén. A helyszínre folyamatosan érkeztek az általános és középiskolás csoportok, hogy a magyar nyelv napja alkalmából közösen elszavalják Dsida Jenő: Az én dalom című versét.

Molnár-Révész Erika

Az egyik szolnoki helyszín a Kossuth tér volt.

Fotó: Csabai István

– A magyar nagyon különleges nyelv, de sajnos nem annyira ismert. Szeretném, hogyha más nemzetek is megismernék, és megtudnák, hogy milyen összetett, szép.

– Tavaly is voltam ezen a kezdeményezésen, felemelő érzés, hogy ennyi diák együtt, egyszerre mond el egy ilyen szép magyar verset. Ez az esemény a nemzeti öntudatot is jelenti számomra – mondta Molnár Krisztina Tímea, a Varga Katalin Gimnázium tizenkettedikes tanulója.

– Nagyon fontosnak tartom, hogy a magyar nyelvet minél többen megismerjék, és minél több külföldi tanulja. Remélem, ez a közös szavalás hozzájuk is eljut, és megtetszik nekik a nyelvünk.

– Vannak külföldi barátaim, és tavaly éppen emiatt kezdtek el magyarul tanulni. Remélem, hogy sokakhoz el fog jutni az üzenet – vette át a szót a Verseghy Ferenc Gimnázium harmadikos diákja, Ohnsorge Nóra.

Az egyik szolnoki helyszín a Kossuth tér volt.
Fotó: Csabai István

Miután az utolsók is befutottak, csak a Kossuth téren több mint kétszázhetven torokból egyszerre csendül fel a Dsida-vers. Ezzel egy időben a városon belül a Széchenyi városrészben, a Hild Viktor Városi Könyvtár előtt és Szandaszőlősön is ugyanezek a sorok hangzanak el, sőt, az ország másik felében, Balatonfüreden is.

– November 13. a magyar nyelv napja. Idén Dsida Jenő halálának és Szilágyi Domokos születésének nyolcvanadik évfordulójához kapcsolódik a rendezvény. Ezért esett a választás Dsida Jenő egyik őszi versére – mondta Balázs Ildikó, a Ver­seghy Ferenc Könyvtár közönségszolgálati osztályának vezetője.

Szolnok kulturális partnervárosa, Balatonfüred évek óta kiemelt figyelmet fordít a magyar nyelv napjára, ezért szavalnak a szolnoki és a füredi diákok egyszerre ezen a napon. Ebből az alkalomból rendezte meg Balatonfüred és az Előretolt Helyőrség Íróakadémia a III. Kisfaludy Sándor versmondó versenyt tizenegyedik és tizenkettedik évfolyamos diákoknak.

A november 10-én tartott versenyen Szolnokot a Széchenyi István Gimnázium két tanulója, Borsos Kincső Kinga, és Szűcs Lukács Alex képviselte.

A Szoljon.hu videót is készített a szolnoki Kossuth téren a közös szavalásról:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában