JÁSZKUNSÁG

2019.05.17. 17:20

Több száz megyei diák vett részt a „Nyitott Bíróság” programon

Csak áprilisban több mint nyolcszáz – elsősorban középiskolás, de jelentős számban nyolcadikos általános iskolás – diák vett részt a „Nyitott Bíróság” elnevezésű program rendezvényein Jász-Nagykun-Szolnok megyében. A fiatalok számára fontos és hasznos rendhagyó osztályfőnöki órák alatt az életkorukra jellemző veszélyekre hívták fel a figyelmet az előadók.

Mészáros Géza

A megyeszékhely Vásárhelyi iskolájának diákjai perszimuláción. A fiatalok játsszák el a bíró, az ügyész, az ügyvéd, a vádlott és a bv-alkalmazott szerepét egy imitált büntetőügyben. Az előadó, dr. Nádor Zoltán figyeli az eseményeket.

Forrás: Beküldött fotó

Az elmúlt hónapban a Szolnoki Törvényszék, a Jászberényi, illetve a Tiszafüredi Járásbíróság tartott előadásokat és szervezett perszimulációs gyakorlatokat megyeszerte. A rendezvénysorozatról a törvényszék sajtóosztálya számolt be hírportálunknak.

Az Országos Bírósági Hivatal 2012-ben hirdette meg a „Nyitott Bíróság” elnevezésű programot, melynek elsődleges célja az állampolgárok igazságszolgáltatással és a bírósági szervezettel kapcsolatos ismereteinek bővítése. Mindezek mellett nagy hangsúlyt fektet a prevencióra, a fiatalkorúak elkövetővé, illetőleg áldozattá válásának megelőzésére is.

A programban Jász-Nagykun-Szolnok megye bíróságai évek óta tevékenyen részt vállalnak. Az elmúlt évben összesen ötvenhat rendezvényt tartottak, melyeken harmincöt megyei általános és középiskola több mint háromezer-ötszáz diákja vett részt. A programok idén folytatódnak.

Január 7-én a Karcagi Járásbíróság elnöke egy bíró és egy bírósági titkár kollégájával mutatta be a bírói hivatást a Karcagi Nagykun Református Gimnázium kétszázötven diákjának. Január 23-án pedig a jászberényi Lehel Vezér Gimnázium harminchárom tanulója járt a Jászberényi Járásbíróság büntető tárgyalásán, majd a jogi pályáról, az igazságszolgáltatás szerepéről és a jogászi hivatásokról hallgattak előadásokat.

Néhány héttel később, március 11-én a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum Jendrassik György Gépipari Szakgimnáziumának huszonhárom fiatalja járt a Szolnoki Járásbíróság büntető tárgyalásán. Március 25-én pedig a tiszaföldvári Hajnóczy József Gimnázium, Humán Szakgimnázium és Kollégium harminc diákjának szerveztek börtönlátogatást a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben.

Április végére az idei résztvevőszám már jóval meghaladta az ezer főt, ami nem véletlen. Április 17-én ugyanis a Szolnoki Szolgáltatási Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál Közgazdasági, Egészségügyi és Turisztikai Két Tanítási Nyelvű Szakképző Iskola nyílt napján az intézmény csaknem hétszáz diákjának tartottak igazságügyi előadásokat és szerveztek perszimulációs gyakorlatot a törvényszék munkatársai.

A fiatalok dr. Dobáné dr. Madarász Arabella és dr. Liget Levente bírósági titkárok előadásain keresztül ismerkedhettek a hatalmi ágakkal, az igazságszolgáltatással, mint önálló hatalmi ággal, a bíróság feladataival, a bírósági szervezet felépítésével és a bírósági fogalmazóvá, bírósági titkárrá, majd bíróvá válás folyamatával.

Dr. Nádor Zoltán törvényszéki bíró vezetésével perszimulációs gyakorlaton vettek részt, így a bíró, az ügyész és a védőügyvéd szerepét magukra öltve, egy képzelt büntetőügy tárgyalását eljátszva, egy kicsit bele is kóstolhattak a bírósági munkába. Preszl Éva internetbiztonsági szakértő pedig – aki a törvényszék vendégelőadójaként vett részt a rendezvényen – biztonságos internethasználatra tanította őket.

A megyeszékhely Vásárhelyi iskolájának diákjai perszimuláción. A fiatalok játsszák el a bíró, az ügyész, az ügyvéd, a vádlott és a bv-alkalmazott szerepét egy imitált büntetőügyben. Az előadó, dr. Nádor Zoltán figyeli az eseményeket.
Fotó: Beküldött fotó

Ám nem csupán a megyeszékhely vette ki a részét a tudásmegosztásból. Április 26-án a Jászberényi Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Középiskola mintegy száz tanulója látogatott el a Jászberényi Járásbíróságra, ahol az 1741-ben épült, történelmi emlékhellyé minősített műemléképület dísztermében a bíróság büntetőbíróként ítélkező elnökének és egy polgári pereket tárgyaló bírájának előadását hallgatták meg.

Dr. Budai László járásbírósági elnök a jog alapjairól tartott előadást. Végül megtörtént eseteken és konkrét statisztikákon keresztül mutatta be a Jászságban leggyakrabban előforduló, a diákokat leginkább veszélyeztető bűncselekményeket és az azok elkövetőivel szemben kiszabható büntetéseket.

Dr. Gedei Hajnalka, a járásbíróság polgári ügyszakos bírája pedig az igazságszolgáltatás általános kérdéseiről, a bíróságok működéséről, a büntető és polgári ítélkezésről, a fiatalkorúakra vonatkozó speciális szabályokról és a tárgyalótermi viselkedésről beszélt a diákoknak.

A hónap utolsó Nyitott Bíróság rendezvényét április 30-án tartották a megyében. A Tiszafüredi Járásbíróság büntetőbíróként ítélkező elnöke az abádszalóki Kovács Mihály Általános Iskolát kereste fel két kollégájával, ahol az iskola harmincöt nyolcadikosának tartottak előadásokat.

Dr. Hatvani Emese járásbírósági elnök a program célkitűzéseiről, a bírósági szervezet felépítéséről és büntető jogterületről beszélt előadásában. Dr. Szakács Hajnalka, a járásbíróság polgári ügyeket tárgyaló bírája a polgári jogterületről és bíráskodásról, valamint a diákmunka-vállalásra vonatkozó jogszabályokról tartott előadást. Dr. Bárdos Katalin bírósági fogalmazó pedig a bírósági fogalmazóvá, bírósági titkárrá, végül bíróvá válás folyamatát mutatta be fiatal hallgatóságának. A rendezvényt perszimulációs gyakorlat zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában