Testületi ülés

2020.03.06. 07:00

Továbbra sem sikerült alpolgármestert választani Mezőtúron

Képviselő-testületi ülést tartottak a napokban a mezőtúri polgármesteri hivatal dísztermében. A legfontosabb napirendi pontok listájában egyebek mellett az alpolgármester kijelölése szerepelt. Ebben a kérdésben az előző megbeszélések alkalmával nem született döntés.

Szabó Lilla Laura

A minapi testületi ülésen is napirendre került az alpolgármester-választás kérdése, megegyezés azonban ezúttal sem született

Fotó: Jenei József

Az ülés elején Herczeg Zsolt polgármester az alpolgármester, illetve alpolgármesterek megválasztásához elengedhetetlen szavazatszámláló bizottság megalakítását indítványozta, majd ismertette a szavazás lebonyolításának menetét. A polgármester két főállású alpolgármester megválasztását szorgalmazta. Az egyik jelölt Szűcs Dániel, a Fidesz-KDNP képviselője volt, míg a Tegyünk Együtt Közösségünkért Egyesület, azaz a TEKE dr. Síposné Varga Ildikót javasolta a posztra.

– Tekintettel arra, hogy milyen nehéz feladatnak bizonyult a tisztség betöltésének eldöntése, azzal a javaslattal éltünk a polgármester felé, hogy két személy lássa el az alpolgármester feladatait – részletezte felszólalásában Kovács Attila képviselő (TEKE). – Noha az elmúlt időszakban csak egy valaki felelt ezért a posztért, most az lenne a cél, hogy mindkét oldal adhasson alpolgármestert, bár az egyik fő társadalmi munkában végezné ezt a munkát. Így a költségvetést sem terhelnék meg – tette hozzá.

Számos érv és ellenérv felsorakoztatása következett. Egyebek mellett olyan vélemény is elhangzott, hogy az említett megoldásnak nincs pénzügyi haszna. Fontos kérdésnek számított, hogy egyáltalán melyik jelölt kezdené főállásban és melyik társadalmi munkában a tisztséget, továbbá szintén felvetődött: a korábbi években volt rá példa, hogy kevésbé kedvező költségvetési viszonyok mellett is dolgozott két főállású alpolgármester.

A minapi testületi ülésen is napirendre került az alpolgármester-választás kérdése, megegyezés azonban ezúttal sem született
Fotó: Jenei József

Végül hosszas egyeztetések, illetve a szavazás után kiderült: egyik jelölt sem kapta meg a többségi voksot, így továbbra sem sikerült alpolgármestert választani.

Ha nincs döntés, a hivatal választ

Mivel az alakuló ülésen nem választottak alpolgármestert és jelenleg is betöltetlen a poszt, az önkormányzat törvényességi felhívást kapott.

– Amennyiben nem születik döntés, a kormányhivatal a bírósághoz fordul, mely kötelezi az önkormányzatot a választásra. Abban az esetben, ha ezután sincs megegyezés, a kormányhivatal hatvan napon belül bírósági felhatalmazás alapján eljárást indíthat. Ezt követően a kormányhivatal vezetője hozza meg a döntést a kérdésben – tájékoztatott dr. Enyedi Mihály jegyző.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában