JÁSZKUNSÁG

2020.05.16. 07:00

Tudatos tervezéssel reagálnak a családok a változó bevételekre

Elbocsátások, munkabércsökkentés. A vállalkozások különböző stratégiákat választottak, hogy túléljék a gazdasági válsághelyzetet. Ehhez viszont a családoknak is alkalmazkodni kellett. Akadtak, akik kihasználva a felszabadult időt, új vállalkozásba kezdtek.

P. Pusztai Nóra

Csökkenthetjük a kiadásainkat, ha előre kigondoljuk, miket vásárolunk

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

– Április elejétől négy hétig voltam itthon, majd a hónap végén behívtak a céghez, ahol új szerződést írtunk alá. Nyolc óra helyett négyben alkalmaznak minket ezután – mondta a szolnoki Kiss Ádám, aki az elmúlt hónapot kényszerszabadságon töltötte. A fémmegmunkálással foglalkozó cégnél a munkabért is felére csökkentették, így jövedelemkiegészítésként vállalkozásba fogott a szolnoki fiatalember.

– A barátnőmmel albérletben lakunk a belvárosban, hozzá kellett nyúlni a tartalékainkhoz is. Jövedelem­kiegészítésként a már korábban is tervezett vállalkozásom indulására fektettem nagyobb hangsúlyt. A bevételek részben pótolják a kiesett jövedelmet, a felszabaduló időmet is legalább hasznosan töltöm – részletezte Kiss Ádám.

A budapesti agglomerációban dolgozó Markóth Sándor szerint a helyzet nem túl rózsás, de egyelőre nem kritikus.

– Az élelmiszeriparban dolgozom, így szerencsére a munkám megmaradt, de mivel a megrendelések száma visszaesett, így félállásban alkalmaznak. Igyekszem pozitívan hozzáállni és arra fókuszálni, hogy több időt tölthetek a családommal – emelte ki a tiszazugi édesapa.

– Alapvetően örökmozgók vagyunk, szívesen kirándulunk, de erről a jelenlegi helyzetben lemondtunk, ahogy a külföldi nyaralásunkról is, maradnak az egészségügyi séták a Tisza-parton – fűzte hozzá.

– A jelen helyzetben talán nem is gond, hiszen bizonytalan az anyagi helyzetünk, a tartalékaink egy részéhez is hozzá kellett nyúlnunk a lecsökkentett fizetés miatt. Igyekszünk gazdaságosan, átgondoltan vásárolni és a menüt is előre összeállítjuk, hogy átláthatóbbak legyenek a kiadásaink – mondta.

Csökkenthetjük a kiadásainkat, ha előre kigondoljuk, miket vásárolunk
Fotó: Illusztráció/Shutterstock

Bevételkiesésről panaszkodik egy másik szolnoki család is. Pintéréknél az édesapa a másodállását vesztette el.

– Nem elég, hogy megszüntették a szerződésemet, még a főállásomban is csökkent a fizetésem, a kevesebbet vállalható munkaóra miatt. A feleségem gyeden van, három kisgyermeket nevelünk, ráadásul épp tavasz elején fogtunk kerítésépítésbe – avatott be a részletekbe Pintér Ferenc, aki hosszú távú befektetéseit szabadította fel.

– Az biztos, hogy anyagilag is megterhelő, hiszen a bevásárlások alkalmával sokkal többet költünk. Az egész családnak biztosítani kell a napi ötszöri étkezést, zöldségekkel, gyümölcsökkel. Azzal próbálunk könnyíteni, hogy az óvodásainknak az intézmény konyhájáról hordjuk az ebédet, így egy keveset tudunk spórolni – magyarázta.

Tartsuk be a fontossági sorrendet!

A hírportálunk által megkérdezett pénzügyi szakember szerint egy átlag magyar családnak csupán egy-két hónapra elegendő tartalékjövedelme van. A gondos tervezés viszont sokat segíthet a spórolásban. Az átgondolt menü és a heti egyszeri nagyobb bevásárlás kifejezetten költséghatékony lehet. Így ugyanis elkerülhető a felesleges termékekkel telerakott kosár.

– Vásároljunk lista szerint, amihez tartsuk is magunkat, így kevesebbet költünk – tanácsolta a szakember, majd hozzátette, ajánlatos, ha a család átértékeli a fontossági sorrendeket.

A nagyobb tengerparti nyaralást idén felválthatják a kisebb kirándulások, érdemes az egész évre tervezett kiadásokat átgondolni és az alapján újratervezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában