JÁSZKUNSÁG

2019.07.25. 07:00

Tudatosabbak vagyunk és egyre többen tudunk spórolni

Felmérések szerint megyénkben is növekszik a spórolni képesek aránya. Csinger Csaba független pénzügyi tanácsadó elmondta, hogy tíz- és ötvenezer forint között változik az az összeg, ami egy átlag családnak megmarad a hónap végén. A rövid távú célok egyebek mellett például a váratlan kiadások, ház-, illetve autóvásárlás megvalósítása tűnik a legnépszerűbbnek.

P. Pusztai Nóra

A legtöbb családban igyekeznek valamilyen pénzügyi tartalékot képezni. A megtakarításokat pedig különféle, akár egészen hosszú távú célokra is fordítják.

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

– Évről évre nő azoknak a száma, akik próbálnak tudatosan gondolkodni a pénzügyek terén – mondta Csinger Csaba, szolnoki független pénzügyi tanácsadó, majd hozzátette, hogy még mindig keveseknek adatik meg, hogy rendszeresen félre tudjanak tenni egy-egy adott összeget, amit a váratlan kiadások esetén is nélkülözni tudnak.

Tíz- és ötvenezer forint között nagyon változó az az összeg, ami egy átlag családnak megmarad a hó végén. A szakember filozófiája, hogy azoknak, akiknek nem marad annyi szabad jövedelem, amiből tudnának úgy takarékoskodni, hogy az ne veszélyeztesse a család anyagi biztonságát, kedvezőbb konstrukció után kutatva először a meglévő szerződéseket és biztosításokat vizsgálják meg. Ugyanis ezek megújításával akár több ezer forintot is tudnak spórolni a családok. Csak ezután keresünk valamilyen megtakarítási lehetőséget, melyet leginkább a jövedelemből megmaradó összeg befolyásol – mondta a szakember.

A fiatalok is egyre tudatosabban tervezik a jövőjüket, pénzüket viszont elsősorban a hamarabb megvalósítható célokra gyűjtik, például autó- vagy házvásárlásra, de így a nyári időszakban sok számla merül ki az üdülésen elköltött összegek miatt.

Csinger Csaba szerint folyamatosan nő azoknak a száma is, akiket hosszú távú célok hajtanak, és felismerik az öngondoskodás fontosságát a nyugdíjas évekre, ezért időben kezdtek el foglalkozni a saját anyagi biztonságukkal, különféle megtakarítási formákat választva maguknak.

A spórolás nem egyezik meg a megtakarítással és a befektetéssel, utóbbiak különféle hozamokkal kecsegtetnek minket. Ezek útvesztőiben viszont nehéz eligazodni, fontos alaposan utánajárni a lehetőségeknek, a költségek és hozamok összehasonlításával teljes képet kapva az ajánlatokról.

Megkérdeztük – Fontosnak tartja, hogy legyen megtakarítása?

Borosné Rimaszombati Dóra:

– Három gyerek, egy lakás és egy autó mellett a hiteltörlesztésen kívül is mindig akadnak váratlan kiadások. Mi lakástakarék-pénztárban és megtakarítási számlán őrizzük a tartalékunkat. Ebből fedezzük az időnként esedékes felújításokat és az évenkénti egyhetes nyaralásunkat, de elég a hirtelen szükséges kiadásokra is.

Major Róbert:

– Sosem árt a tartalék, mindig adódik valami hirtelen kiadás. Mindemellett természetesen megnyugtató érzés, ha van mihez nyúlni baj esetén. Elsősorban azért mégis hosszú távú céljaink vannak a párommal. Hiszen házat és egy újabb autót szeretnénk vásárolni. Hamarosan nyugdíjcélú megtakarítást is indítanánk.

Szűcs Erzsébet:

–Fontos lenne, hogy legyen tartalék a családi kasszában, de szerintem kevesen tehetik meg, hogy félretegyenek. A fiatalok inkább rövid távú célokra gyűjtenek, például nyaralás vagy felújítás. Mi, idősebbek már elsősorban a nyugdíjra takarékoskodunk. Egy kevés összeget én is félre tudok tenni a váratlan kiadásokra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában