MEZŐTÚR

2019.01.22. 18:34

Túri kezecskék által megmunkált kerámiákból nyílt kiállítás

Sokan és sokat panaszkodnak amiatt, hogy egyre kevésbé számít népszerűnek a fazekasszakma. Ékes cáfolata ennek az a kiállítás, melynek a Túri Fazekas Múzeum adott otthont Túri kezecskék az agyagban címmel.

Szilvási Zsuzsa

Szépen formált alkotások kerültek ki a gyerekek kezei alól.

A tárlat a II. Rákóczi Ferenc Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola K-Art szakkörének munkáiból nyílt. A múzeum e programon kívül is kapcsolatban van a városi intézményekkel, és tart múzeumpedagógiai foglalkozásokat is, amelynek egy része az agyaggal való munka.

A programban gyakorlati órák is szerepeltek, amelyeket helyi fazekasok tartottak. A gyerekek ízelítőt kaptak a korongozásból, az asztalon való kézzel készülő munkákból, valamint különóra szólt a díszítésről és a szobrászkodásról.

A projekt több mint egy tucatnyi általános iskolás korú diákkal fél éven keresztül zajlott. Az elméleti foglalkozások alkalmával műhelylátogatásokat, múzeum- és könyvtárlátogatásokat tartottak, emellett agyagoztak is.

A gyakorlati foglalkozásokon többek között Gonda István fazekas, keramikus is segítette a gyerekeket. Cseh Magi fazekas, keramikus is hozzájárult a diákok tanulásához, aki szerint nagyon értékes vállalkozás a gyerekeket megismertetni a kerámiával.

Szépen formált alkotások kerültek ki a gyerekek kezei alól.

Kiemelte, hogy rengeteg pozitív élményt szerzett a közös munka alkalmával.

Az agyag formázásában gyakorlati segítséget nyújtott még Derecskei Magdolna, Veres Gyula fazekasok és Takács Győző grafikus-keramikus is, akik szintén elismerően nyilatkoztak a gyerekek hozzáállásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában