Mezőtúr/Magyarszombatfa

2019.08.14. 11:19

Túri segítséggel lehet a világörökség része a magyarországi fazekasság

Tizennyolcadik alkalommal rendezték meg a Fazekas Napokat Magyarszombatfán a közelmúltban.

Szabó Lilla Laura

A mezőtúri fazekasok gyakorta tartanak foglalkozást a szentendrei skanzenben.

Fotó: Pusztai Zsolt

Az eseményen a kiállítások és kézművesvásár mellett igen fontos szerepet kapott a szakmai egyeztetés is. Az ország minden pontjáról érkeztek mesterek, hogy megvitassák a fazekasság jelenét és jövőjét.

Idén egy kiemelten fontos témáról kaphattak tájékoztatást dr. Csonka-Takács Esztertől, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága igazgatójától.

Hazánk idén a magyarországi fazekasságot, pontosabban a cserépedény-készítés magyarországi hagyományát jelölte az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára. A pályázat kidolgozásában aktívan részt vett Pusztai Zsolt néprajzkutató, fazekas is, a Túri Fazekas Múzeum igazgatója.

– A pályázatot elküldtük, befogadták. Elkezdődött az értékelés folyamata, nagyon várjuk, hogy mi lesz az eredmény – mesélte Zsolt. Megosztotta azt is, hogy három évvel ezelőtt Mezőtúr adott otthont egy megbeszélésnek a témában. Akkor azt az ötletüket fejtették ki bővebben, hogy átfogóan, a magyar fazekasság hagyományát kellene e lista révén is erősíteni és megismertetni.

A mezőtúri fazekasok gyakorta tartanak foglalkozást a szentendrei skanzenben.
Fotó: Pusztai Zsolt

– Akkor hosszasan egyeztettünk a témáról, végül elszántuk magunkat. A jelölés kérvénye miniszteri jóváhagyásig jutott, ám ezután hosszú szünet következett. Tavaly újra megkeresett minket dr. Csonka-Takács Eszter, hogy folytassuk a munkát. Albert Attila magyarszombatfai fazekassal és Pölös Andrea néprajzkutatóval, a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum munkatársával kidolgoztuk a pályázati anyag szakmai részét.

– Az igazgatóság ezt ellenőrizte, formailag rendezte, valamint angolra fordította az általunk leírtakat. Emellett egy rövidfilmet is készített a felterjesztés illusztrálására – részletezte a mezőtúri múzeum igaz­gatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában