JÁSZALSÓSZENTGYÖRGY

2019.07.25. 19:00

Turisztikai látványosság lett a bivalyrezervátum

A bivalyrezervátum Szentgyörgy egyik ökoturisztikai látványossága, ahol bemutatják a mára jelentősen megfogyatkozott őshonos állatfajt. Húsának fogyasztása is háttérbe szorult, pedig igen értékes, ezért a szentgyörgyi bivalyfesztiválon népszerűsítették az étlapokról eltűnt, bivalyhúsból készült ételeket.

Illés Anita

Főzőversenyen népszerűsítették a bivalyhúsból készült ételeket Jászalsószentgyörgyön.

Fotó: Gémesi Balázs

Immár második alkalommal szervezték meg a bivalyfesztivált, ahol a látogatóknak lehetőségük volt arra is, hogy pusztabusszal felfedezzék a település turisztikai értékeit. Így hát ellátogattunk mi is a bivalyrezervátumba, ahol öt vízibivaly dagonyázott éppen.

Egy négyhektáros elhagyatott, igénytelen, vizes terület hasznosítására az önkormányzat ridegen tartott bivalyokat telepített oda, amit az állatok azóta karbantartanak.

A rezervátumnál elhelyezett tájékoztató táblából egyebek mellett megtudhattuk, hogy a múlt század elején több mint százötvenezer bivaly élt Magyarországon, majd a második világháború után a bivaly tenyésztése szinte teljesen megszűnt a Kárpát-medencében. Napjainkban a csekély hazai bivalyállomány jelentős része nemzeti parkok területén él.

Az őshonos állat tenyésztésének hagyományait élesztették újra Jászalsószentgyörgyön, és erre gasztronómiai élményben gazdag fesztivált építettek. A rendezvényen idén is nagy volt az érdeklődés a különleges bivalytermékek iránt.

A szentgyörgyi szervezők ökogazdálkodásból származó bivalyszalámival, sajtokkal és más tejtermékkel fogadták a vadasparkba érkező vendégeket. Ám, aki ennél még több gasztronómiai élményre vágyott, az a bivalyfőző versenyen elkészíthette, megízlelhette a finomabbnál finomabb ételeket.

Főzőversenyen népszerűsítették a bivalyhúsból készült ételeket Jászalsószentgyörgyön.
Fotó: Gémesi Balázs

– Először veszek részt főzőként a fesztiválon, de nem utoljára – mondta a tiszakécskei Tóth László. – Nem szokványos pörköltet készítek a bivalyhúsból. Nagyon figyelek a fűszerezésre.

– A rozmaringszál és néhány szem szegfűszeg ugyanis csodát művel – tette hozzá László. A versenyzők között sétálva azt láttuk, hogy többségük egyébként pörköltet készített, de találkoztunk bivalygulyással, zöldséges bivalyragulevessel, de még bivalyburgerrel is. A bivalyhús a benne lévő sok ásványi anyag és alacsony zsírtartalma miatt nagyon értékes húsféleség.

– Az állat megeszi a nád felső, zöld, édesebb részét, ezért húsa édesebb, mint a marhahús. Vágási felülete élénk piros színű, rostozata pedig durvább, mint a marháé – mondta el érdeklődésünkre Jegenyei István, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség tagja, a zsűri elnöke.

Fejlesztik a turizmust

A megyei közgyűlés 2016-ban „Jász-Nagykun-Szolnok Megye Turisztikai Értéke” címet adományozott Jászalsószentgyörgynek, ahol folyamatos a turizmus fejlesztése.

– Terveink szerint a bivalyrezervátumban egy régi ház felújításával látogatóközpontot alakítunk majd ki, ahol főként fényképeken bemutathatjuk, hogyan hasznosították régen ezt az őshonos állatot. Vízi turisztikai fejlesztés is folyamatban van. Ennek keretében kajak-kenu pályát szeretnénk kialakítani csónakházzal – tájékoztatott Szarvák Imre polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában