ABONY

2019.11.17. 15:30

Új mobilalkalmazás segítheti a lakókkal való kapcsolattartást

Kína egyik legjelentősebb dróngyártó vállalatának képviselője tárgyalt a napokban Abonyban.

Hartai Gergely

Pető Zsolt (középen) polgármester már az alakuló testületi ülésen is szót ejtett a város ipari parkjának fontosságáról

Fotó: Hartai Gergely

A megbeszélésről, a város iparfejlesztésének alakulásáról, valamint a helyi kúriaépületek helyzetéről Pető Zsolt polgármestert kérdeztük.

– Az önkormányzat alakuló ülésén felhívta a figyelmet a helyi üzleti park fontosságára. Vannak-e már jelentkezők az új ipari területekre?

– Abony életében valóban jelentős beruházás az üzleti park, amely még az előző önkormányzati ciklusban valósult meg. Az ipari létesítmény huszonhárom telephely befogadására alkalmas, és mintegy hat hektáron terül el. Az infrastruktúra már elkészült, azonban megközelíthetőség terén még előrelépés szükséges. A parkhoz vezető Mátyás király út állapota ugyanis hagy némi kívánnivalót maga után. Ez egy ezerkétszáz méteres útszakaszt jelent, aminek rendbetétele a mi feladatunk. Hiszen, ha az út elkészül, akkor lesz az üzleti park igazán bekötve a közlekedési hálózatba, és onnantól lesz vonzóbb a vállalkozások számára. Eddig egyébként négy érdeklődő van a helyszínre, ezek között vannak helyi vállalkozások, de olyanok is, amelyek vidékről szeretnének ide költözni, és Abonyban létesítenének telephelyet.

Pető Zsolt (középen) polgármester már az alakuló testületi ülésen is szót ejtett a város ipari parkjának fontosságáról
Fotó: Hartai Gergely

– Nemzetközi szintre is kitekintett a napokban a város, amikor egy kínai céggel folytatott tárgyalást. Mit lehet tudni a megbeszélés részleteiről?

– A pekingi székhelyű TTA nevű kínai vállalat nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatójával tárgyaltam. Tudni kell, hogy a cég Kína legnagyobb dróngyártója. A vállalat alapvetően mezőgazdasági és közbiztonsági felhasználásra készít drónokat, ám esetünkben a mezőgazdasági célterület került előtérbe. Mint ismert, a drónhasználatnak jelenleg rendkívül szigorú feltételei vannak hazánkban. A cég stratégiájában az szerepel, hogy szeretnének felkészülni arra az időszakra, amikor ezeket az eszközöket a napi gyakorlatban lehet használni. Emellett egy oktató- és egy bemutatóbázist alakítanának ki Európában, ahol a mindennapi felhasználást már láthatnák a későbbi használók. Vagyis azok, akik potenciális vevők lehetnek. Számunkra biztató, hogy látva az Abonyban lévő lehetőségeket – a közlekedési kapcsolatok jó irányba történő elmozdulását és a város mezőgazdasági területeinek adottságait – eséllyel veszünk részt ebben a versenyben. A kínai fél arról tájékoztatott, hogy a következő találkozóig kidolgoznak egy üzleti tervet a megvalósításra. A mi feladatunk az, hogy alkalmas területeket keressünk a telephely kialakítására. Bár korai még beruházásról beszélni, a jelek nagyon kedvezőek.

– Szintén az alakuló ülés témája volt az AbonyApp elnevezésű telefonos alkalmazás terve. Miben segítheti az applikáció a helyieket?

– Korábbi munkahelyemen modern okosmegoldásokat dolgoztunk ki, melyeknek egyik eleme volt egy települési applikáció, ami igencsak sikeresen működött. Az abonyi applikáció napi szintű hírforrást jelent majd mindenkinek. Mindez amellett, hogy a legfontosabb híreket közvetíti a település hétköznapjairól, lehetőséget biztosít a lakossággal való kapcsolattartásra is. Méghozzá oly módon, hogy akár egy kátyút, egy közvilágítási hibát, vagy éppen egy csőtörést is bejelenthet a lakó. A jelzés megjelenik a hivatali ügyintézőnél, aki aztán visszajelez az adott személynek, hogy megkezdődött a hibaelhárítás, vagy megoldódott az eset.

– Ejtsünk néhány szót a város ódon épületeiről, kúriáiról is. Abonyban egy részük ma is áll, ugyanakkor sokuk felújításra, megmentésre szorul.

– Az európai uniós csatlakozás után, amikor az első pályázati lehetőségek megjelentek, az akkori városvezetés azon gondolkodott, milyen helyi projektet kellene kidolgozni, mely igazán Abonyról szól. Ekkor került előtérbe az az elképzelés, miszerint a még meglévő kúriáinkat újítsuk fel, és azoknak valamiféle funkciót adjon a város. Egyrészt, hogy látogathatóvá tegyük azokat, másrészt pedig, hogy legyen bennük napi szintű élet, és akár turisztikai látványosságként is működhessenek. A „kúriaprogram” azonban később háttérbe szorult. Ennek ellenére kisebb előrelépések történtek. Azoknál a kúriáknál ugyanis, ahol az önkormányzat a tulajdonos, ha apróbb támogatásokból is, de elindultak felújítások. Így például a Sívó-kúriánál. Sajnos ott vagyunk nagy bajban, ahol magánkézbe kerültek ezek az épületek…

 

Szorosabbra fűznék a hivatal és a lakosság viszonyát

Pető Zsolt elmondta, korábban a lakosok problémaként vetették fel, hogy nincs kapcsolat az önkormányzat és a lakosság között. Úgy érzik, baj esetén nincs kihez fordulniuk.

– Ezen változtatnunk kell! S habár az új telefonos applikáció nem személyes, hanem elektronikus eszköz, mégis érzi a lakó, hogy ha problémát észlel, akkor arra van hatékony intézkedés. Ezáltal a mindennapi segítőink közé „bekapcsolhatjuk” az összes helyi polgárt – mutatott rá a polgármester. Miután hangsúlyozta, a közeli Ceglédbercelen is bevált a hasonló, elektronikus kezdeményezés. Itt mintegy ezerötszázan töltötték le a helyi programot. Ez a szám pedig egy négyezer-háromszáz lelkes település esetében jónak mondható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában