Tiszafüred

2019.10.31. 20:00

Új szerepet és arculatot kap a liget, módosul a forgalmi rend

Egy várost bizony annak főteréről ítélnek meg elsősorban. Hatványozottan igaz ez olyan turisztikailag kiemelt településeken, mint Tiszafüred.

Ujvári László

Belvárosi utcakép Tiszafüreden. Korábban a Városháza és a Kiss Pál tér, nemrég a Fő út újult meg.

Fotó: Ujvári László

Bár az elmúlt évek változása szembetűnő, a belváros még fejleszthető. Akadnak problémák, de a megoldásra már nem kell sokáig várni.

Nemsokára három jelentős beruházás veszi kezdetét a Tisza-tó-parti kisvárosban, megújul a belváros, a Városliget és a szabadstrand. Közel kétmilliárd forint értékben valósulnak meg látványos fejlesztések a következő hónapokban.

Már két éve hallani egy új belváros elképzeléséről és vágyáról Tiszafüreden. Sokak szerint az 1980-as éveket idézi a jelenlegi városközpont. Csütörtök és a szombat, egy átlagos hét legforgalmasabb napjai. Ilyenkor a környező települések lakói is bevásárlókörútra indulnak, a belvárosban intézik ügyes-bajos dolgaikat.

– Nyomasztó a zsúfoltság, a parkolóhelyek hiánya és a közlekedés is kaotikus ilyenkor – mondta hírportálunknak egy idős hölgy. Nagy Tamásné Marika néni évtizedek óta, hetente egyszer bejár Tiszafüredre. Ügyeket intéz, postára megy és vásárol. Míg korábban személyautóval, az elmúlt hónapokban már busszal teszi meg az alig negyedórás utat, így nem kell parkolóhelyet keresnie.

A kialakult helyzet régóta megoldásra vár, most úgy tűnik, rendeződik a kérdés. A belváros teljes körű újjáépítése négy egymásra épülő pályázatból valósul meg. Első az új piaccsarnok, második az új orvosi rendelő építése, harmadik a Zöld város projekt, negyedik pedig a közlekedésfejlesztés. Az első kettő hamarosan elkészül, de a környezetük rendbetétele, parkolók és parkok kialakítása, valamint akadálymentes sétány építése már a Zöld város keretében valósul meg.

– Hosszú hónapokat vett igénybe a közbeszerzési eljárás, de éppen a napokban ért véget. Terveink szerint november elején kötjük meg a szerződéseket a nyertes kivitelezőkkel, amit a munkaterület átadása követ. Tehát a kivitelezés már november második felében elkezdődhet – vázolta Ujvári Imre polgármester.

A projekt keretében új parkolóhelyeket, parkokat és egy új főteret alakítanak ki. Ezt követi majd a belváros forgalmi rendjét átalakító beruházás, melynek köszönhetően egyes utakat egyirányúsítanak, a teherforgalmat pedig elterelik a belváros útjairól. Egy új – körforgalomszerű – közlekedési csomópont létrehozásával pedig biztosítják a forgalom akadálymentes és rendezett folyamatosságát.

Ugyancsak jelentős változás előtt áll a Városliget. A víztorony körüli parkban egy teljesen új játszóparkot fognak kialakítani, csak a játszótéri elemek összértéke ötvenmillió forint. Új parkolókat építenek, megújul a park növényzete, létrehoznak egy kis tavat és nyilvános mellékhelyiséget.

– Egy mindenki számára elérhető, kikapcsolódást nyújtó közösségi teret szeretnénk megvalósítani – fogalmazott a városvezető. Hozzátette: a fejlesztésre százmillió forint pályázati forrás áll rendelkezésre.

Megkezdődött az átépítés

Zajlik a munka a szabadstrandon is, a szezon végével elkezdődött a füredi Holt-Tisza partjának átépítése és felújítása. A régi önkormányzati épületeket már elbontották. Hamarosan elkezdik lerakni az új főépület alapjait. A Morotva Kerékpáros Pihenőparkhoz vezető út mindkét oldalán zajlik munka, az új raktárépületnek már állnak a falai. Az út bal oldalán épül egy magas labdafogó hálóval elkerített multifunkciós sportpálya, két műfüves teniszpálya és egy szabadtéri fitneszpark. Az éppen megújuló strandfoci- és strandröplabda-pálya mellé pedig kiszolgálóhelyiségeket építenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában