SZOLNOK

2018.03.09. 16:26

Új vasúti kocsik gyártását mutatták be Szolnokon (galéria)

A MÁV-csoport IC+ elnevezésű vasúti kocsikat fog gyártani, ezzel is visszahozva a gépgyártás hagyományát az országba – nyitotta gondolataival a járműjavító ma délelőtti sajtótájékoztatóját dr. Homolya Róbert.

Hartai Gergely

A közlekedéspolitikáért felelős államtitkár szerint az új járműcsalád bevezetésével jelentősen javulni fog a vasúti közlekedés gyorsasága.

Számos fővonalon ugyanis a 160 kilométer/óra sebességet is elérheti a vonatok sebessége. Megtudtuk, a vasúttársaság jövőre kezdi meg hetven darab, belföldi forgalomra tervezett IC+ kocsi összeszerelését.

A kocsik harmada 2019-ben, a maradék pedig 2020-ban készülhet el. Jelentősen korszerűsödnek emellett a nemzetközi forgalomra szánt új járművek is. Ezek akár a 200 kilométer/óra sebességre is alkalmasak lesznek. Csépke András, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója a vasúti szolgáltatásfejlesztésről számolt be.

Közölte, nemcsak modern, de akadálymentesített és családbarát kocsik is szolgálják az új járműveken közlekedők kényelmét. A belföldi, első osztályú kocsik által nyújtott szolgáltatások között pedig belső videófelügyeleti rendszer, büfészakasz, csendes fülke, de utastájékoztató rendszer is hadrendbe áll.

Dr. Kállai Mária megyei kormánymegbízott úgy véli, a térség gazdaságának rendkívül fontosak a jelenleg zajló vasúti fejlesztések.

– A vasút mindig is megélhetési lehetőségeket biztosított a városban. Az új kocsik gyártásához nagyban társul a helyi munkaerő felhasználása, az érték- és munkahelyteremtés, de a szakképzés is – mondta el.

Az eseményen Szalay Ferenc polgármester a vasutak Szolnok életében betöltött történelmi szerepét hangsúlyozta. Zárszavában hozzátette, a térség közlekedésfejlesztésének kiemelt pontjai a vasút és az M4-es gyorsforgalmi út fejlesztése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában