KUNSZENTMÁRTON

2018.08.23. 15:30

Újabb díjat kapott a kunszentmártoni néprajzkutató

Újabb díjat kapott dr. Barna Gábor egyetemi tanár, a város szülötte.

Joó Zsuzsa

Dr. Barna Gábor munkáját újabb díjjal ismerték el

Forrás: Beküldött fotó

Ismeretes, dr. Barna Gábor korábban, március 15-én a Pesti Vigadóban átvette a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetését a haza érdekeinek előremozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett tevékenységéért.

Nyáron pedig megkapta a Jászkunság Hagyományőrzéséért díjat a nagykun kapitányok javaslatára. A Keresztény Élet című lapban a professzor azt nyilatkozta, a díj átadásakor a Jászkunságban végzett kutató- és oktatómunkáját emelték ki.

Ebben a munkában hangsúlyos szerepet kap a vallási kultúra, elsősorban Kunszentmárton vallási életének vizsgálata. Hozzátette: a török alatt elpusztult Kunszentmártont a Jászapátiról érkezett katolikusok élesztették újjá, így lett a Nagykunság egyetlen katolikus városa.

Dr. Barna Gábor munkáját újabb díjjal ismerték el
Fotó: Beküldött fotó

Dr. Barna Gábor szerint meglepően gazdag a település vallási hagyománya. „Sajnos azonban mind a katolikus, mind a református gyülekezeti élet mára lehanyatlóban van.

Az emlékek őrzése, felmutatása a tudományos kutatás feladata, ébrentartásuk a lelkipásztorokra hárul.” – nyilatkozta a kandidátus, aki mai napig rendszeresen ellátogat szülővárosába, előadásokat is tartva a helyieknek kutatásairól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában