Szolnok

2019.07.08. 17:30

Újabb sportudvarok épülnek az iskolákban

Újabb jelentős állomásához érkezett a megyeszékhely egyébként is mozgalmas diáksportélete. Több, a napokban is látványosan zajló sportberuházás kapcsán érdeklődtünk a fejleményekről Rózsa Józseftől, a Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójától.

Mészáros Géza

Jelenleg is zajlik a Széchenyi körúti Sportiskolai Általános Iskolai és Alapfokú Művészeti Iskola sportudvarának építése

Fotó: Mészáros János

A harmincnégy intézményt koordináló Szolnoki Tankerületi Központ december végén a Széchenyi körúti Sportiskolai Általános Iskolában tartotta meg egyik sikeres tanintézmény-fejlesztési programjának utolsó projektzáró rendezvényét.

Akkor arról számolt be hírportálunk, hogy a szolnoki járásban tíz, a kunszentmártoniban pedig négy oktatási intézmény felújítására nyert mintegy hétszázötvenmillió forintnyi támogatást a központ. A fejlesztések során energiahatékonyabbá váltak az iskolák. A Széchenyi „piros iskola” azóta két újabb beruházás által „gazdagodik”:

– A közelmúltban az intézmény tornatermének padlóburkolatát sikerült kicseréltetnünk, ami több szempontból fontos – hangsúlyozta Rózsa József. – A kiscsarnok sportpadló-burkolatot kapott. Legfontosabb tulajdonsága a felépített szerkezet megfelelő rugalmassága, mely megadja a játéktér dinamikusságát, illetve a sportpadló felületének csúszásmentességét is biztosítja.

– Egyedülálló szerkezete az ütközési erőt csillapítja, ami kíméli az ott sportolók izomzatát, csontozatát és ízületeit. A fejlesztés megvalósításánál erre nagy hangsúlyt fektettünk, hiszen az iskola tornatermében elsősorban gyermekek, fiatalok mozognak aktívan.

– Ennek a projektnek már a végére értünk, s azonnal belevágtunk egy másikba. A tanév végén elkezdődött a szabadtéri sportudvar építése. Egy 20×40 méteres pályát építtetünk, amely kosárlabdapalánkokat és kézilabdakapukat, illetve a rekortánon futópálya-kialakítást is kap.

– A város egy másik iskolája, nevezetesen a Verseghy Ferenc Gimnázium egy kisebb méretű sportudvarral fog a közeljövőben rendelkezni, ugyancsak pályázati támogatás segítségével. A legújabb sportcentrumos beruházás a tiszaligeti sportlétesítményben kezdődött meg.

– A stadion hátsó, B-épülete mellett egy műszaki bázist építtetünk, a korábbi műhelysor ugyanis akkor szűnt meg, amikor a Szolnoki MÁV Utánpótlás FC főépülete megépült. Azóta a műszaki munkatársaink méltatlan körülmények között voltak „elszállásolva”, most végre korszerű bázisban helyezzük el a raktározást, a szociális helyiségeket és oldjuk meg a műhelymunkát – mutatott rá az ügyvezető igazgató.

Közösen fejleszt a Sportcentrum és a város

A Széchenyi körúti Sportiskolai Általános Iskola tornaterme burkolatcseréje mintegy 30, a sportudvarának kialakítása 60 millió forintba kerül. A Verseghy gimnázium kisebb méretű sportudvarának költsége 22 millió forint, míg a tiszaligeti stadion új műszaki bázisára 122 millió forintot fordítanak.

Mindegyik beruházás a Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft., illetve a helyi önkormányzat közös projektje. Amíg a Sportcentrum a TAO-támogatásokat szerezte meg, addig a város a kötelező 30 százalékos önerőt biztosította a fejlesztésekhez, melyek mindegyikére a pályázatokat a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége írta ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában