JÁSZBOLDOGHÁZA

2018.06.01. 17:24

Újjáélesztik a lovaskultúrát Jászboldogházán

Tízedik alkalommal rendezte meg a Jászföld Hagyományőrző Egyesület az elmúlt hétvégén Jászboldogháza határában a Hagyományok Hétvégéje programját. A közösség célja, hogy ösztönözze a magyar lovas kultúra újjáéledését, bemutassa a hagyományos kézműves mesterségeket, lehetőséget teremtsen a térség civil közösségeinek bemutatkozására.

Banka Csaba

Fogathajtó régiós találkozóvá nőtte ki magát a Boldogháza határában évről évre megtartott verseny

Fotó: Banka Csaba

– Egy évtizeddel ezelőtt a hazai lovas kultúra újjáélesztéséhez is szerettük volna hozzájárulni rendezvényünkkel – jegyezte meg Pesti Róbert, a szervező egyesület elnöke. – Regionális szintű fogathajtó versenyünk az egyik legnépszerűbb megmérettetéssé nőtte ki magát megyénkben.

A fesztivált Lóska János, a Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség elnöke is meglátogatta. A szövetség elsősorban a lovas élet nem versenyágával foglalkozik. Mindazzal a dologgal, ami a hagyományőrzés körébe tartozhat. Nem véletlen tehát, hogy elfogadta a boldogházi rendezvény szervezőinek meghívását.

– A lovas turizmusnak, a lovon keresztül minden más vidéki tevékenységre hatása van. A gasztronómiára, a vendéglátásra, a népi hagyományok ápolására, ez az az összetett egység, amivel a „piacra léphetünk”.

– Először látogattam el erre a rendezvényre. Számomra az egyik legérdekesebb dolog volt, hogy itt is megfigyelhettem, láthattam azt a lelkesedést, ami a Jászságban amúgy is mindig megtapasztalható, és érezhető az emberek részéről.

A tapasztalt szakember számára egyértelmű volt, hogy a Jászságban is adott a lehetőség a lovas turisztikai ág fejlesztésére.

– Magyarország egészen különleges helyzetben van az európai palettán – mondta. – Olyan jól átlovagolható területek, mint amilyenekkel hazánk rendelkezik, nincs máshol a kontinensen.

Fogathajtó régiós találkozóvá nőtte ki magát a Boldogháza határában évről évre megtartott verseny
Fotó: Banka Csaba

– A lóval való szabad mozgás egy megvalósítható idill az országban. Azon dolgozunk, hogy erre a kiváló adottságra egy összetett rendszerben épüljön rá a lovas turizmus.

– Számtalan pályázati forrás áll rendelkezésre, valamint gazdasági szempontból is tervezhető, mérhető tevékenységről van szó. Mindezen túl pedig a belföldi lovasok számának emelkedésére is megfigyelhető. Úgy vélem rendkívül vonzó lehet, vonzó lesz ez a terület a vállalkozások számára.

Fontos a célok megfogalmazása

Jászboldogházára látogatott Jakab István, az országgyűlés alelnöke is. Kifejtette, hogy rendkívül fontosnak tartja a közvetlen találkozást az emberekkel, hogy megismerhessék egymás véleményét.

– Fontos, hogy legyenek közös céljaink, legyünk őszinték egymáshoz – mondta az alelnök. – Azt tapasztalom, a korábbi időszakokhoz képest – függetlenül a parlamenti ciklusoktól – nyugodtabbak az emberek. Úgy érzem, mindenki előretekint, az embereknek vannak céljaik, elképzeléseik, a jövővel foglalkoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában