Káresemény

2020.02.14. 14:00

Újjáépítenék a leégett kőröstetétleni raktárépületet

Múlt héten szerdán gyulladt ki a kőröstetétleni polgármesteri hivatal szomszédságában álló raktárépület. A kár mintegy nyolcvanmillió forint. Pásztor Imre polgármester abban bízik, még az idén újjáépíthetik a leégett tárolót.

Hartai Gergely

Pásztor Imre polgármester a kiégett kazán maradványait mutatja

Fotó: Hartai Gergely

– Az épületet két részre lehet osztani. Az egyik része a kazánház, a másik pedig, ahol most állunk, a fatároló – jártuk be a község polgármesterével a romokban álló önkormányzati létesítményt. Pásztor Imre elmondta, a tárolóban korábban mintegy négyszáz mázsa akácfát helyeztek el. A tűz valószínűleg ebben a helyiségben keletkezett és innen terjedt tovább.

Pásztor Imre polgármester a kiégett kazán maradványait mutatja
Fotó: Hartai Gergely

– A minap volt kint a biztosító, és felmérték a helyszínt. Az már látszik, hogy teljes egészében nem tudjuk felújítani az épületet a biztosítási pénzből, ám további saját és állami forrásból rendbe hozható lenne. Nyolcvanmillió forintra lenne szükség, ha az eredeti állapotokat vissza szeretnénk állítani. Azaz ennyi kárunk keletkezett… – vázolta a polgármester. Majd közölte, szeretnék, ha még az idén visszakapná régi küllemét a többfunkciós helyiség. Ugyanakkor úgy véli, a kazán és az előzőhöz hasonló technikai felszereltség pótlására valószínűleg több évük is rámegy.

A hivatal fő célja egyelőre az, hogy minél előbb elkészüljön az új, zárható komplexum, amely a jövőben is számos, a helyi közmunkások által használt gépnek és berendezésnek is tárolóhelyül szolgál. Pásztor Imre szerint a jelentős károk ellenére is van remény arra, hogy az épület legfontosabb betonelemei megmaradjanak. Emellett a tartószerkezetet és a fővasakat is meg lehet még menteni. Használhatatlanok viszont a tetőt burkoló fémlemezek, melyek az óriási hőtől hullámossá váltak.

Ottjártunkkor a közmunkások épp az elszenesedett maradványoktól tisztították meg a kazánházat és környékét.

– A biztosító mindent lefényképezett, így most már hozzányúlhatunk a raktár belső részéhez is. Rendet teszünk, hiszen ha rendelkezésre állnak a források, a törmelék ne zavarja a kivitelező munkáját – folytatta a falu első embere.

Aki ezután arról számolt be, hogy a tűzben odaveszett, faluszépítési munkákhoz használt traktorjuk és pótkocsijuk pótlása nem várhat. – Kértem a biztosítót, hogy juttasson számunkra előleget az összegből, hogy ezeket be tudjuk szerezni – tette hozzá.

Strázsi Mihály a raktárépület romjainak eltakarításában segített
Fotó: Hartai Gergely

A többi, hasonló célra rendszeresített szerszám is a lángok között végezte. Többek között lapátok, seprűk, lombseprűk és egy magasnyomású mosó is. A munkaeszközöket hamarosan beszerzi az önkormányzat.

Pásztor Imre hangsúlyozta, a múlt héten kiégett kazánjukkal az óvodát, az orvosi rendelőt, a polgármesteri hivatalt és a művelődési házat fűtötték. Az önkormányzati épületek melegítését azonban a szerencsétlenség ellenére is meg tudják oldani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában