GALÉRIÁVAL

2019.03.21. 13:56

Újraélesztést tanultak a kisúji diákok

Jelentős összefogással, a focitornák bevételéből már négy defibrillátort vásároltak a kisújszállási amatőr kispályás labdarúgótorna szervezői. A negyedik életmentő készüléket a Nagykun Baptista Oktatási Központ Kossuth Lajos Általános Iskola és Kollégium Tagintézmény kapta, s átadásakor a mentősök megtanították a diákoknak a szabályos újraélesztést is.

Daróczi Erzsébet

– Mindhárman amatőr focisták vagyunk, s mentősként tudjuk, mennyire fontos, hogy míg kiérkezünk egy eszméletlen beteghez, az ott lévők elkezdjék az újraélesztését. Innen is jött a defibrillátor adományozásának az ötlete, lassan tíz éve – idézi a kezdeteket Monoki Sándor, aki Berta Lászlóval és Rapi Istvánnal indította el akcióját.

A tornák bevételéből már négy életmentő készüléket tudtak venni. Az utolsót a Nagykun Baptista Oktatási Központ Kossuth Lajos Általános Iskola és Kollégium Tagintézmény kapta.

Átadás előtt Radics Zoltán igazgató azt kérte a mentősöktől, hogy tanítsák meg a szabályos újraélesztést. Így Balogh Norbert szolnoki mentőtiszt, Monoki Sándor, Berta László kisújszállási mentősök és Szász János, a kisújszállási mentőállomás vezetője egy interaktív délutánt tartott az iskola tornatermében a felsősöknek, pedagógusoknak, szülőknek.

Volt azonban a hallgatók között olyan, aki már végzett újraélesztést. Szabó Zoltánné gyerekfelügyelőként dolgozik a diákotthonban.

– Másfél éve, egy hétfő reggel épp munkába indultam, úgy háromnegyed hat körül lehetett, amikor a Deák Ferenc utcán láttam, hogy tőlem 20 méterre kerékpárral elesik egy férfi. Rohantam oda, s láttam, hogy ez nem egy szimpla esés, hanem komolyabb dolog.

– Odajött egy fiatalember, akit kértem, hívja a mentőket. Mivel a földön fekvő férfinek nem volt pulzusa, elkezdtem az újraélesztését. Percek múlva visszajött a légzése, pulzusa, aztán újra nem éreztem.

– Amikor a mentősök megérkeztek, átvették tőlem az újraélesztést, akkor jött ki rajtam az izgalom – idézi a történteket Edit, akinek sokat segített, hogy részt vett egy egészségügyi ismereteket adó tanfolyamon.

– Ott igazgató úrral elég jól begyakoroltuk az újraélesztési mozdulatokat. Amikor csináltam a szívmasszást nem estem pánikba, automatikusan tettem a dolgom. Azóta nem kellett senkit újraélesztenem, de nagyon jó, hogy az iskola kapott egy defibrillátort.

A mentősök az iskola tornatermében mutatták meg a diákoknak a szabályos újraélesztést.
Fotó: Daróczi Erzsébet

– Több mint 400 gyermek jár iskolánkba – mondta Radics Zoltán igazgató. A Rákóczi út 1. alatti épületünkben 13 osztályunk tanul, ide kerül az újraélesztő készülék, amit a jótékony tornákon gyűjtött összegből és iskolánk támogatásából tudtunk megvenni.

– Ma a mentősök megtanítják a felsősöknek, szülőknek, hogyan lehet defibrillátor nélkül, és a gép segítségével újraéleszteni. Az elsősegélynyújtó szakkört vezető kolléganőnk az itt tanultakat majd gyakorolja a gyerekekkel.

– Egészségfejlesztő tanárként én is újraélesztésben tudom részesíteni azt, akinek szüksége lesz rá – árulta el Radics Zoltán, aki köszöni a defibrillátort a focigála szervezőinek.

A diákok nagyon komolyan vették a mentősök előadását. A hatodikos Kitti számára például nagy élmény volt a bemutató.

– Ha tesiórán például valaki nem kap levegőt, vagy elájul az utcán, akkor tudok segíteni – mondja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában