JÁSZJÁKÓHALMA

2019.05.31. 14:00

Vagyonvédelmi akciót indítottak a polgárőrök

Közlekedésbiztonsági és vagyonvédelmi akciót indítottak a polgárőrök Jászjákóhalmán. Programjukkal az óvodásokat és kisiskolásokat, valamint a szépkorúakat szólítják meg.

Illés Anita

Kisbódi Gáspár, a polgárőr egyesület elnöke biztonságtechnikai eszközöket adott át a bűnmegelőzési előadáson részt vevő szépkorúaknak.

Fotó: Illés Anita

A helyi polgárőr egyesület nemrégiben eredményesen szerepelt az Országos Polgárőr Szövetség pályázatán, így az elnyert támogatásból közlekedésbiztonsági és bűnmegelőzési rendezvénysorozatot indítottak a legkisebbeknek, valamint az időseknek.

Akciójuk negyedik állomásán ottjártunkkor Kisbódi Gáspár, az egyesület elnöke és Baranyi Róbert, rendőr törzszászlós, körzeti megbízott tartott előadást a szépkorúaknak. Az időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények során ugyanis az elkövetők kihasználják, hogy sok közöttük az egyedül élő, az idősek jószívűek, olykor hiszékenyek, és figyelmüket könnyen elterelik különböző trükkökkel.

Nem árt tehát megelőzni a bajt, az előadáson számos olyan praktikus tanácsot kaptak a résztvevők, amelyekkel saját maguk is sokat tehetnek biztonságukért. Kisbódi Gáspár a lakásbetörések megelőzése érdekében felhívta a figyelmet arra, hogy a besurranó tolvajok a be nem zárt ajtón, ablakon keresztül könnyen bejutnak a lakásba.

– Jászjákóhalmán is előfordult már, hogy elmentek otthonról, és mire hazaértek, azt vették észre, valaki járt a lakásukban, és értékeket tulajdonított el. Sose hagyjuk nyitva a lakásajtót és az ablakot! A kertkaput akkor is zárjuk kulcsra, ha otthon tartózkodunk – javasolta a polgárőr.

Hozzátette: a bejárati ajtóra és a névtáblára célszerű csak a vezetéknevet kiírni, így nem lehet következtetni arra, hogy hányan és kik élnek a házban. A rendezvényen megtudhattuk, hogy tavaly nem volt lakásbetörés a településen, idén egy esetben sajnos már előfordult. Elterjedtebbek a házalós, trükkös csalások. A ház biztonsága növelhető, ha különböző eszközökkel, például riasztóberendezéssel, ráccsal, zárral megnehezítjük a betörő bejutását.

Az akció keretében, az előadás végén az idősek biztonságtechnikai eszközöket kaptak a polgárőrségtől. Ezek között volt belépésjelző, ajtónyitás-érzékelő és személyi riasztó, valamint láthatósági csuklópánt és mellény, kerékpárlámpa is.

Kisbódi Gáspár, a polgárőr egyesület elnöke biztonságtechnikai eszközöket adott át a bűnmegelőzési előadáson részt vevő szépkorúaknak.
Fotó: Illés Anita

Drótszamárral, szabályosan

A jákóhalmi polgárőrség óvodásoknak és kisiskolásoknak is szervezett közlekedésbiztonsági előadást. Az elméleti tájékoztatót követően a gyerekek közlekedési teszttel mérhették fel tudásukat, valamint ügyességi pályán a gyakorlatban is kipróbálhatták magukat. A program részeként a polgárőr egyesület „Biztonságos közlekedés Jászjákóhalmán” címmel rajzpályázatot hirdetett, amire szép számmal érkeztek alkotások. A pályamunkákon bemutatták, hogyan kell szabályosan közlekedni drótszamáron és gyalogosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában