Galériával

2020.01.15. 20:00

Veszélyes a jég megyénk tavain, inkább válasszuk a műjeget

Sokan várják, hogy végre korcsolyázhassanak a befagyott tavakon, a bátrabbak pedig már rá is merészkedtek azok jegére.

Czakó Nóra

Fotó: Mészáros János

Az elmúlt napok fagyos időjárása miatt ugyanis a megye kisebb-nagyobb vizei elkezdtek befagyni. Ezek azonban még egyáltalán nem alkalmasak sportolásra, ezért nagyon veszélyes rajtuk tartózkodni.

Tíz-tizenkét centiméteres jégvastagságnál biztonságos rámenni a befagyott vízfelületre, az Alcsi-Holt-Tiszánál mért adatok azonban még csak meg sem köze­lítik ezt a számot. A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai mindennap ellenőrzik a jég vastagságát, mely kedden délután csupán három és fél centiméter volt. Ez sportolásra teljes mértékben alkalmatlan.

A mérés után az eredményt azonnal jelentik a Tevékenység-irányítási Központnak, így ők tudják tájékoztatni az állampolgárokat. Vagyis mielőtt rámegyünk bármilyen jégre, kérjünk felvilágosítást annak vastagságáról a 112-es hívószámon. Ne úgy győződjünk meg erről, hogy például köveket dobálunk a befagyott vízre.

– Ha marad a tartós hideg, akkor körülbelül tíz nap múlva elérheti a jég a kellő vastagságot ahhoz, hogy biztonságosan rá lehessen menni – mondta hírportálunknak Illés Gergely őrnagy, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság Rendészeti Osztályának vezetője. – Napközben nem hízik a jégvastagság, csak éjszaka, a mínusz 3–4 Celsius-fokban.

Ez azonban nem olyan mértékű, hogy napok alatt elérje a szükséges vastagságot. Körülbelül nyolc centiméter kell ahhoz, hogy biztonsággal elbírjon egy felnőtt embert, egy csoporthoz azonban már tizenkét centiméter kell. Szánkókhoz pedig tizennyolc. Nagyon fontos, hogy befagyott folyóvízre tilos rámenni, még akkor is, ha elég vastag a jég. Csak az állóvizek biztonságosak, de a szabad vizek jegén tartózkodni is csak akkor megengedett, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvadt és nem mozog. Éjszaka, korlátozott látási viszonyok között, valamint bármilyen járművel, kerékpárral pedig tilos a jégre menni.

Aki a befagyott tavon, folyón léket vág, köteles azt távolról felismerhető módon megjelölni, illetve körülhatárolni egy legalább tíz centiméter széles piros-fehér csíkozású szalaggal, egy méter magasságban.

Illés Gergely arról is beszélt, hogy mit tegyünk, ha mégis megtörténik a baj.

– Ha gyanús ropogást, recsegést hall, azonnal feküdjön minél nagyobb testfelülettel a jégre, és próbálja meg a legközelebbi biztos pontot hason csúszva elérni. Kerülje a felesleges mozdulatokat, hogy megőrizze a ruházatban lévő szigetelő légréteget. Majd igyekezzen a lábával a jég szélét elérni, és a part felé előrelökni magát – tanácsolta az osztályvezető.

– Mindenféleképpen azt ajánljuk, hogy csoportosan menjenek rá a jégre, hogy ha beszakadnának, akkor a többi személy tudjon segíteni a bajbajutottnak. Ne kezdjenek azonban felelőtlenül mások mentésébe, mert az csak tetézheti a bajt. Mindenképpen hívjanak segítséget, majd feküdjenek rá a jégre, és ha más eszköz nincs, egy hosszú, de erős ágat vagy ruhadarabot nyújtsanak a jégbeszakadtnak, vagy egymás lábát fogva segíthetnek, mint egy hason fekvő lánc. A mentést végzőt mindig biztosítsák ilyen módon vagy pedig kötelekkel – hangsúlyozta.

Fejes Lőrinctől, a Kötivízig kiskörei szakaszmérnökétől megtudtuk, hogy a Tisza-tó sem alkalmas még a korcsolyázásra.

– Jelenleg folyamatos a jégképződés, ennek ellenére nem ajánlott rámenni a befagyott vízfelületre, főként azoknak, akiknek nincs helyismerete – válaszolta megkeresésünkre Fejes Lőrinc. – A part mentén már lehet látni bátrabb lékhorgászokat, de még nem biztonságos a jég, hiszen nem összefüggő, nem egyenletes a vastagsága.

A tó belsőbb részein vékonyabb, valahol pedig teljesen jégmentes a vízfelület. Ráadásul az idő is ködös, párás, tehát a látási viszonyok is változóak, ami szintén veszélyes.

Válasszuk inkább a mesterséges pályákat!

A korcsolyázás szerelmeseinek nem kell megvárniuk, amíg kellő mértékben befagynak a tavak. A megyeszékhelyen a Felső-Szandai réten található Szolnok Jégaréna biztonságos módját kínálja a sportolásnak. Hétvégén egész nap, hétköznap pedig délután kettő és négy óra között, valamint hat órától bárki kedvére használhatja a jégpályát. A fennmaradó időben pedig a sportolók és az iskolások vehetik birtokba.

A Jászberényi Jégcsarnok 2015 októberében nyitotta meg kapuit, amely a megye egyetlen állandó jégpályája. Itt szep­tember elejétől egészen április végéig korizhatunk, de csak szombatonként, délutántól késő estig.

Emellett a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum Jendrassik György Gépipari Szakgimnáziuma udvarán idén is megnyílt a jégpálya, amelyet a Szolnoki Tankerület diákjai használhatnak testnevelésóráikon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában